nieuws

Fotonica kan Twente duizenden arbeidsplaatsen opleveren

"Een miljardenbedrijf met duizenden werknemers", dat is de ambitie van het Enschedese bedrijf PHIX dat speciale, fotonische chips in grotere volumes wil produceren. Het bedrijf is een samenwerking tussen chip-ontwikkelaar Lionix en het Frauenhofer Instituut, beide op de UT gevestigd.
Directeur Joost van Kerkhof van PHIX legt de ambitie helder neer: "Alle seinen staan op groen om tot grootschalige productie over te gaan van de fotonische chips. Vooral in de data-en telecom markt, de medische sensoren-markt en de Virtual Reality. Alle deskundigen zijn ervan overtuigd dat die markten gaan groeien en daar gaan wij een zeer grote graan van meepikken".

Minder energie

Fotonische chips zijn chips die met licht werken. Dat heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van de 'ouderwetse' chips die met stroom werken. Van Kerkhof: "Het kost minder energie om het te verwerken, het gaat sneller en je kan meer data verwerken". Dat zijn grote voordelen, nu nog kosten datacentra veel stroom en leveren dus veel warmte. 
Twente ligt volgens Van Kerkhof voorop met deze ontwikkeling van fotonische chips. Het Enschedese Lionex (zo'n vijftig werknemers) en het Fraunenhofer Instituut werken hierbij samen in PHIX. Van Kerkhof: "We hebben hier in Twente een goede infrastructuur van bedrijven en opleidingen, we zien goede mogelijkheden om het hier op te zetten." 

Enkele jaren nog

Intussen worden al gesprekken gevoerd met de regionale ROC's over het integreren van fotonica in de opleiding, zeker in verband met de arbeidsplaatsen die kunnen gaan ontstaan. Overigens zal het nog enkele jaren duren voordat duidelijk wordt of het werkelijk zo loopt als bij PHIX de gedachte is.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.