nieuws

Ommen kan bestrijding eikenprocessierups niet meer aan

Te veel meldingen eikenprocessierups in Ommen
Te veel meldingen eikenprocessierups in Ommen © RTV Oost / Ruud Dilling
De eikenprocessierups is in Ommen zo'n groot probleem geworden, dat het de gemeente niet lukt om alle meldingen te behandelen. De gemeente roept inwoners dan ook op om geen meldingen meer te doen, behalve als de rupsen in bomen zitten op plekken waar veel mensen samenkomen.
'Net als in de rest van Nederland kampt de gemeente Ommen met veel meer eikenprocessierupsen dan andere jaren. Door de hoge temperaturen in de afgelopen periode verloopt de ontwikkeling van de rupsen snel en zijn er op veel plaatsen rupsen met brandharen aangetroffen. Het gemeentelijk meldpunt krijgt hierover momenteel veel meldingen binnen', laat de gemeente weten.
'Vanwege de toename is het niet haalbaar om de normale procedure, die bestaat uit het ophangen van waarschuwingslinten en het wegzuigen van alle nesten, te hanteren'. Omdat de rups in veel bomen in Ommen voorkomt, markeert de gemeente de bomen dan ook niet meer met linten.

Te laat bestreden?

De fractie van de VOV heeft vragen gesteld over de eikenprocessierups in Ommen. Volgens de partij is de gemeente te laat gestart met het bestrijden van de rups.
De VOV wil weten waarom het college niet eerder opdracht heeft gegeven om de rups te bestrijden.

Wat doen na aanraking?

Geadviseerd wordt elk mogelijk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
Mocht je toch in aanraking komen, dan moet je niet gaan krabben of wrijven. Was of spoel de huid en ogen goed met water. Ook wordt geadviseerd je kleren te wassen, het liefst op 60 graden.
Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met de huisarts.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.