nieuws

Minister: niet verplicht om Enschede in te lichten over zoutwinningsplannen

Zouthuisjes
Zouthuisjes © RTV Oost
De gemeente Enschede hoefde niet ingelicht te worden over de plannen van een Duits bedrijf om zout te gaan winnen ten zuidoosten van de stad. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken in antwoorden op Kamervragen van SP-Tweede Kamerleden Frank Futselaar en Sandra Beckerman.
Tot 1 januari 2017 waren gemeenten geen formele adviseur voor mijnbouwactiviteiten. De vergunning voor het Duitse zoutwinningsbedrijf SGW werd in 2011 al aangevraagd en in 2014 verleend.
"In de oude en ook de gewijzigde Mijnbouwwet waren en zijn er voor het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de Mijnraad geen verplichtingen opgenomen ten aanzien van contact met de regionale overheden. Het staat de toezichthouder en de Mijnraad vrij naar eigen inzicht met een ieder te overleggen", schrijft Wiebes.

Gemeente hoeft niet laatste woord hebben

De minister is het niet met de Kamerleden eens dat een gemeente het laatste woord moet hebben bij dit soort activiteiten. "De belangen van de gemeenten zijn niet de enige belangen die bij deze besluiten spelen. Daarom is het passend dat de afweging op nationaal niveau wordt gemaakt."
"Destijds had een gemeente geen formele rol in de procedure en werden regionale aspecten betrokken via de provincie. Dat is nu anders", vervolgt Wiebes. Sinds 1 januari 2017 hebben gemeenten wel een adviesrol gekregen bij het afgeven van vergunningen voor mijnbouwactiviteiten.

SGW mag nog niet beginnen

Dat SGW een winningsvergunning heeft gekregen, betekent nog niet dat het bedrijf zomaar tot zoutwinning over mag gaan. "Het bedrijf heeft hiervoor nog verschillende vergunningen nodig, waaronder een goedgekeurd winningsplan."
Dat plan heeft de SGW nog niet ingediend. "Daarmee is zoutwinning in het gebied in de komende jaren nog niet aan de orde", schrijft Wiebes. 

61 instabiele cavernes in Twente

De SP-Kamerleden stelden ook vragen over een rapport van het SodM. In dat rapport werden de risico's van eerdere zoutwinning in Twente beschreven. Volgens Wiebes zijn er in Twente 61 cavernes (holtes die achterblijven na zoutwinning) die in de toekomst instabiel kunnen worden.
"Deze potentieel instabiele cavernes zijn ontstaan door de zoutwinning in de periode van 1963 tot 1980", schrijft Wiebes. AkzoNobel komt voor 1 september met een plan om te onderzoeken op welke wijze de cavernes in Hengelo kunnen worden verlaten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.