nieuws

PvdA Overijssel wil snel actie van provincie om streektaal te redden

PvdA wil streektaal redden
PvdA wil streektaal redden © RTV Oost / Shireen Krus
De provincie Overijssel moet de streektaal voor uitsterven behoeden. Dat vindt PvdA Overijssel, die van gedeputeerde Hester Maij wil weten wat er nodig is om het Nedersaksisch te redden.
"Na de zomer tekent een aantal provincies samen met het Rijk een overeenkomst om onze streektaal te gaan bevorderen", zegt Anneke Beukers, die behalve Statenlid voor de PvdA ook ambassadeur van het Nedersaksisch voor de Stichting Streektaal-Organisatie in het Nedersaksisch Taalgebied (SONT).
"Mooi, maar dat betekent dat we nu al na kunnen en moeten denken over moderne manieren om het Nedersaksisch te stimuleren. En als de gedeputeerde voorziet dat daar geld voor nodig is, kunnen we het nu al apart zetten zodat we straks direct aan de slag kunnen."
Beukers denkt 'bijvoorbeeld' aan het actief stimuleren van kennis van streektaal bij kinderen, meer aandacht voor 'plat' in Overijsselse bibliotheken en een centrale rol voor de Nedersaksische taal en geschiedenis in het cultuurbeleid van de provincie.

Erkenning
De provincies Overijssel, Gelderland, Drenthe en Groningen werken al jaren met het ministerie van Binnenlandse Zaken aan een convenant dat het gebruik van het Nedersaksisch moet bevorderen. Door het tekenen van die overeenkomst krijgt het Nedersaksisch straks de positie van een wezenlijk, volwaardig en zelfstandig onderdeel van de taalsystematiek binnen Nederland.

"Dat is een een stap in de goede richting", vindt Beukers. "Maar het Nedersaksisch is al in 1995 als taal erkend door het Europees Handvest van de Raad van Europa. Sindsdien is de overheid formeel verplicht het gebruik van de taal aan te moedigen. Daar is op zijn zachtst gezegd weinig van terechtgekomen. Toch staat of valt een levende taal uiteindelijk niet met kadernota’s en juridische afspraken. Het Nedersaksisch bestaat bij de gratie van alle mensen die het spreken en beleven. Dat verdient een investering van de provincie. Want zonder taal geen verbinding, geen noaberschap, geen gezamenlijke geschiedenis."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.