nieuws

Zwolse wijken willen harder signaal tegen Lelystad Airport

De Zwolse wijkverenigingen van Stadshagen, Aalanden en Berkum willen dat de gemeenteraad een harder en duidelijker signaal afgeeft in Den Haag, vanwege de ontwikkelingen rondom Lelystad Airport. De gemeenteraad van Zwolle organiseerde vanavond een informatie-avond om van de inwoners te horen hoe gereageerd moet worden op de plannen met het vliegveld in Flevoland.
Volgens de aangepaste Milieu Effect Rapportage over Lelystad Airport, komen er jaarlijks fors meer vliegtuigen over de stad, op de aanvliegroute naar Lelystad. Bij de wijkverenigingen zijn de zorgen over mogelijke geluidsoverlast groot.

Luchthavenbesluit

Naast de wijkverenigingen zijn vanavond ook actiegroepen Hoog Over Zwolle en Hoog Overijssel aanwezig. Leon Adegeest van die laatste groep, waarschuwt de gemeenteraad voor de risico's die Zwolle loopt als er niets wordt vastgelegd in het Luchthavenbesluit.
In dat besluit staan de regels voor het gebruik van de luchthaven. Adegeest: "Als het blijft zoals het nu is, dan kan Zwolle zich erop voorbereiden dat er grote en zware vliegtuigen op 900 meter over het centrum van de stad komen."

Ook vrachtvliegtuigen?

Hans Kempenaer van wijkvereniging Berkum liet in een presentatie zien dat er veel ontwikkelingen zijn rondom het vliegveld. Zo is Inditex, een grote textieldistributeur uit Spanje (bekend van onder andere kledingwinkel Zara), bezig met de bouw van een enorm overslagcomplex nabij het vliegveld. "Inditex heeft een vloot eigen transportvliegtuigen en in Europa nog een ander groot overslagcomplex, zoals dat ook in Lelystad gebouwd lijkt te worden. Dat andere complex ligt ook naast een Spaans vliegveld. Dit bedrijf heeft niet voor niets een terrein opgekocht naast het vliegveld Lelystad, dat bijna groter is dan het vliegveld zelf."
Kempenaer vraagt zich af waarom zo'n internationaal bedrijf daar fors investeert terwijl Lelystad Airport volgens de minister vooral een vakantievliegveld zou worden. "Ik heb er geen vertrouwen in, vooral ook omdat op vliegveld Lelystad al voorbereidingen zijn getroffen voor een verlenging van de baan van 2.400 naar 2.700 meter. Dat maakt de weg vrij voor gebruik door vakantievliegtuigen die een stuk groter zijn dan nu wordt aangegeven door de minister. Maar zorgelijker vind ik dat daarmee ook de weg vrij is voor vrachtvliegtuigen. Waarom zou zo'n bedrijf als Inditex anders zo'n groot complex bouwen naast het vliegveld?"

Overleg intensiever

Wethouder William Dogger zegt blij te zijn met de extra informatie. "Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling. Er gebeurt veel, er is veel onduidelijk en de ene toezegging lijkt de andere weer tegen te spreken. Het (dossier Lelystad Airport -red.) wordt er niet transparanter van."
De wethouder laat weten dat het bestuurlijk overleg over vliegveld Lelystad verstevigd wordt. "Zwolle en Kampen zullen een kernteam vormen en we zullen, samen met onder meer de provincie, het overleg intensiveren", aldus de kersverse Zwolse wethouder. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.