nieuws

Maar weinig Overijsselse huishoudens gaan 'autoloos' door het leven

Veel auto's op de A35
Veel auto's op de A35 © News United / Dennis Bakker
Er zijn relatief weinig Overijsselse huishoudens die zonder motorvoertuig door het leven gaan. Waar landelijk een kwart van de Nederlandse gezinnen geen auto, scooter of motor voor de deur heeft staan, is dat in Overijssel een stuk minder.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), geanalyseerd door LocalFocus. Alleen in de grote steden hebben relatief veel mensen geen motorvoertuig. 
Zo heeft 33,5 procent van de huishoudens in Enschede geen motorvoertuig. Ook in Zwolle (29,8%), Deventer (27,4%) en Almelo (25,1%) hebben relatief veel huishoudens geen voertuig voor de deur staan. 

Hoogste voertuigbezit van Nederland in Staphorst

Vooral buiten de steden hebben veel huishoudens een auto. Staphorst heeft relatief gezien zelfs het hoogste voertuigbezit van Nederland: slechts 8,8 procent van de huishoudens in de gemeente heeft geen motorvoertuig.
Staphorst heeft bovendien het hoogste percentage jongeren met een rijbewijs. Ook in Dalfsen (10,6%), Tubbergen (10,4%) en Wierden (10,4%) hebben maar weinig huishoudens geen auto.

Universiteitssteden

Vooral in universiteitssteden hebben veel huishoudens geen auto. Dat komt logischerwijs door de grote hoeveelheid studenten die in deze steden wonen. Amsterdam en Groningen zijn de enige gemeenten waar meer dan de helft van de huishoudens geen motorvoertuig bezit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.