nieuws

Politiecontrole vanuit de bus: weer honderden boetes voor telefoongebruik achter stuur

De politie heeft bij een controle vanuit een touringcar op snelwegen in Overijssel en Gelderland 528 boetes uitgedeeld voor weggebruikers die hun telefoon gebruikten achter het stuur. Enkele weken geleden kregen ook al ruim vierhonderd bestuurders een bon bij een controle vanuit een bus.
Het was de tweede keer dit jaar dat de politie in Oost-Nederland vanuit een bus controleerde of vrachtwagenchauffeurs en automobilisten hun telefoon gebruikten tijdens het rijden. Door de hogere zitplekken in de touringcar konden agenten zowel in de cabines van vrachtwagenchauffeurs kijken, als in gewone personenauto’s.

Agenten in de bus stonden in contact met hun collega’s die op de snelweg meereden. Vanuit de bus werd het kenteken, type auto en de soort overtreding doorgegeven, waarna de bestuurder door agenten in onopvallende politieauto’s aan de kant werd gezet.

Boeteregen
Dat er in het verkeer nog veel afleiding is door mobiele telefoons, werd tijdens de controle duidelijk. Maar liefst 528 mensen hebben een bekeuring gekregen voor het vasthouden van hun telefoon.
"Maar de focus van deze controle lag op de bewustwording. Het gebruik van een mobiele telefoon heeft een negatieve invloed op het rijgedrag, maar ook op de reactiesnelheid", vertelt Mathijs Hoogma van Team Verkeer. "Het is dus niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers."

Tijdens de controledagen werden nog bijna 250 andere overtredingen geconstateerd. Hierbij valt te denken aan het niet dragen van een gordel of het overschrijden van de snelheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.