nieuws

Tientallen oud-medewerkers failliet Werkmakelaar Oost claimen hun geld

Tientallen oud-medewerkers van het failliete Deventer bedrijf Werkmakelaar-Oost stonden vanochtend op de stoep van het bedrijf om hun achterstallige loon te claimen. De curator was aanwezig om de zaken af te handelen.
Bij velen gaat het om maanden loon dat ze nog niet uitbetaald hebben gekregen. "En daar komen ook nog de vakantie-uren bij", aldus één van de wachtenden. Werkmakelaar- Oost werd eerder deze maand failliet verklaard. 
De oud-medewerkers op de stoep voor het bedrijf, wachtend op de curator

Subsidie

Doelstelling van Werkmakelaar-Oost was, om mensen uit de bijstand te halen door ze in haar eigen productie- en confectiebedrijf aan het werk te zetten, of door ze elders te detacheren. Voor elke persoon die het bedrijf op deze manier hielp, kreeg het subsidie van de gemeente. Het gaat om honderdduizenden euro's aan subsidie die de gemeente door het faillissement kwijt dreigt te raken. Komende woensdag moet de wethouder zich er voor verantwoorden in de gemeenteraad.

Veel klachten

Werknemers van Werkmakelaar-Oost lieten al langer signalen uitgaan over het bedrijf. Ze klaagden over de werkomstandigheden. De klachten varieerden van seksuele intimidatie tot dreiging. Ook werd bijvoorbeeld in de winter de verwarming uitgezet om kosten te besparen. Er heerste een angstcultuur, er waren veel gevallen van ziekte, stress en intimidatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.