nieuws

FC Twente gered, maar de gewenste 21 miljoen euro is niet gehaald

De Grolsch Veste in Enschede
De Grolsch Veste in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
FC Twente is met het akkoord met gemeente en investeerders ter waarde van 18 miljoen euro gered. De club kan nu ook echt beginnen met het versterken van de selectie voor komend seizoen. Mooi nieuws voor de noodlijdende club uit Enschede. Of lijkt dat alleen maar zo, want had FC Twente niet 21 miljoen euro nodig? Nu de rookwolken van de onderhandelingen optrekken, komt wethouder Eerenberg als winnaar uit de bus.
Een keihard dreigement was het, eind juni uitgesproken door directeur Erik Velderman van FC Twente. Voor 1 juli moest de gemeente Enschede met een garantstelling van zeven miljoen euro over de brug komen anders zou de club failliet zijn. Daarnaast had FC Twente nog aanvullende eisen, zoals opschorting van rente en afbetalingen voor een periode van drie jaar. 

Vier miljoen niet gemist

Wethouder Eelco Eerenberg was van meet af aan glashelder. FC Twente overvroeg de gemeente. Enschede kan het aan de inwoners van de stad niet verkopen om, na de garantstelling van 25 miljoen euro van twee jaar geleden, opnieuw voor een miljoenenbedrag garant te staan. 
De wethouder hield zijn poot stijf en pas na weken onderhandelen had FC Twente ook in de gaten dat de wethouder de club wel wilde helpen, maar onder zijn eigen voorwaarden. Twee jaar geen rente en aflossing voor de club; dat was de grens. "Die vier miljoen missen wij nu niet", zei de wethouder daarover vandaag in een reactie.

Toevertrouwd aan Eerenberg

Of de gemeenteraad het daarmee eens is, moet nog duidelijk worden. Eerenberg mag het potje armworstelen met directeur Velderman van FC Twente dan gewonnen hebben, zijn volgende taak is het collegevoorstel door de raad krijgen. Een opdracht die Eerenberg wel toevertrouwd lijkt. Eerder loodste hij ook de garantstelling van 25 miljoen euro aan FC Twente door de raad. 
En de nieuwe coalitie van de gemeente Enschede zal niet willen struikelen over het eerste dossier dat op tafel komt te liggen. De partijen die nu deel uit maken van het bestuur van de stad, stemden anderhalf jaar geleden voor de garantstelling aan FC Twente. Waarom zou dat nu anders zijn, zou je denken? 

Flink bezuinigen

De miljoenenbezuiniging die Enschede door moet voeren kan een kink in de kabel vormen. De PvdA is gevoelig voor de problemen die spelen rond de jeugdzorg. Daarop moet de gemeente zes miljoen korten. En ook andere partijen verwezen naar die bezuinigen. Een garantstelling was een brug te ver. Een meerderheid van de raad kan waarschijnlijk wel leven met het opschorten van aflossing en rente door FC Twente.
De teller staat nu op tien miljoen euro van de investeerders. Als de gemeente komende dinsdag akkoord gaat met het voorstel van het college van Enschede dan is er 14 miljoen euro. Tel daar de vier miljoen op die de investeerders nog bijeen moeten brengen, dan komt het totaalbedrag op 18 miljoen euro.

Plaatje ingevuld

Toch klinkt nog de echo van de woorden die Dennis Schipper, voorzitter van de Raad van Commissarissen twee weken geleden sprak. 21 miljoen euro was er nodig om FC Twente te redden. 14 miljoen van de investeerders en zeven miljoen van de gemeente. Dan was FC Twente gered. "Je begint ergens, als het hele plaatje is ingevuld, is FC Twente gered." 
Dat hele plaatje is dus niet ingevuld. Dan scheelt het dat FC Twente in onderhandeling is met Mathias Bunge, de zaakwaarnemer van oud-speler Jesus Corona. Bunge heeft nog ruim 6 miljoen euro van FC Twente tegoed maar er lijkt een compromis in de maak die FC Twente de helft minder kost dan die zes miljoen die er nu staat. 

Zwaard van Damocles

Het laatste struikelblok dat moet worden genomen is de Europese Commissie. Die moet beoordelen of de hulp die FC Twente nu krijgt van de gemeente niet valt onder de noemer ongeoorloofde staatssteun. Een proces dat maanden kan duren en bij een negatief advies van de Europese Commissie FC Twente weer flink kan terugwerpen. 
Want wethouder Eerenberg is duidelijk: als Brussel de gekozen constructie niet goedkeurt, dan luistert de gemeente daarnaar. De komende maanden hangt het oordeel van de Europese Commissie dus nog als een soort zwaard van Damocles boven het hoofd van de club. De rekenmeesters van de gemeente denken dat Brussel akkoord zal gaan, maar niemand durft daar zijn hand voor in het vuur te steken.

Eelco Eerenberg

Intussen probeert Eelco Eerenberg de aandacht vooral van zijn eigen persoon af te leiden. Hij wijst naar anderen. Het is het succes van de investeerders die met geld over de brug komen. En het succes van FC Twente, dat na weken van onzekerheid nu kan gaan bouwen aan een team waarmee het zo snel mogelijk promoveert uit de Keuken Kampioen Divisie. 
Maar als de wethouder er dinsdag inderdaad in slaagt om het collegevoorstel door de raad te krijgen, lijkt Eerenberg het beste uit de strijd te zijn gekomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.