nieuws

Van Hijum ontvangt onderzoek over aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt

Gedeputeerde Eddy van Hijum neemt het onderzoek in ontvangst
Gedeputeerde Eddy van Hijum neemt het onderzoek in ontvangst © Provincie Overijssel
Bedrijven willen zich snel ontwikkelen, maar scholen kunnen dat niet bijbenen. Dat is een van de conclusies die uit het onderzoek naar de aansluiting van het onderwijs op het beroepenveld is gekomen. De resultaten zijn vandaag aan gedeputeerde Eddy van Hijum overhandigd.
In opdracht van de provincie Overijssel en de SER voerde het lectoraat Strategisch Human Resource Management van Saxion Saxion het onderzoek uit.
Uit het onderzoek blijkt dat er te weinig vakbekwame docenten met de kennis van de laatste technieken zijn. Daarnaast moeten er nieuwe opleidingsprogramma's worden ontwikkeld. Anders blijft er een kloof tussen de opleidingen en bedrijven.

Positieve punten

Wel is er een grote bereidheid om regionaal samen te werken. Daarnaast steunen bedrijven de opleidingen bij het bouwen van de leeromgeving door het inbrengen van apparatuur en technologie.
Een ander positieve punt dat uit het onderzoek voortkomt, is de steun van bedrijven aan scholen. Het bouwen van de leeromgeving is een grote investering voor scholen. Doordat het beroepenveld apparatuur en technologie inbrengt, is zo'n leeromgeving te realiseren.

Bij- en omscholen

Gedeputeerde Eddy van Hijum is vooral de situatie van de zittende medewerkers en werkzoekenden opgevallen. "Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is het ontbreken van flexibele en hybride leeromgevingen die geschikt zijn voor het bij- en omscholen van zittende medewerkers en werklozen."
Van Hijum is zich bewust dat Overijssel daar wat aan kan doen. "Hier is een rol voor de provincie weggelegd: namelijk de regionale spelers bij elkaar brengen en een duidelijke regisserende rol pakken", zegt de gedeputeerde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.