nieuws

Referendum over afvalbeleid Hengelo stap dichterbij

De kans dat de inwoners van Hengelo naar de stembus mogen voor een referendum over het afvalbeleid wordt steeds groter. De gemeenteraad bepaalde woensdagavond dat de voorbereidingen voor een volksraadpleging verder mogen.
"De afvalinzameling moet terug naar het systeem van begin 2015. Eens of oneens?" Het is de vraag die mogelijk in een referendum aan de burgers van Hengelo wordt voorgelegd. Als het referendum wordt gehouden, dan wordt dat gecombineerd met de Europese Parlementsverkiezingen eind mei 2019. 

Omgekeerd inzamelen

Hengelo is sinds 1 juli overgestapt op het afvalsysteem 'omgekeerd inzamelen'. Dat betekent dat restafval niet meer aan huis wordt opgehaald, maar door inwoners naar ondergrondse containers wordt gebracht. Naast Hengelo hanteren negen gemeenten in Overijssel dat inzamelsysteem.  
Initiator van het referendum is Hengeloër Eddy van Essen. Hij is fel tegenstander van het afvalbeleid in Hengelo en beweert dat ruim 85 procent van de inwoners tegen 'omgekeerd inzamelen' is. Van Essen wil dat inwoners van Hengelo de grijze container voor restafval terug krijgen zonder extra kosten. 

'Referendum wordt een farce'

De VVD, GroenLinks, CDA en één lid van de PvdA stemden tegen de plannen voor een afvalreferendum. Fractievoorzitter Luttikholt van de Partij van de Arbeid vreest dat een referendum over afval een farce wordt.
Hengelo heeft volgens Luttikholt al zoveel geïnvesteerd in het omgekeerd inzamelen en het aanleggen van ondergrondse containers, dat de raad een negatieve uitkomst van het referendum waarschijnlijk toch naast zich neerlegt. Het is een raadgevend referendum, de uitslag is niet bindend en geldt als een advies aan de gemeenteraad.
Tekst gaat verder onder de foto

Verkiezing kost tienduizenden euro's

Een meerderheid van de raad (24 stemmen voor, 13 tegen) wil dat burgers zich wel kunnen uitspreken. "We combineren het met een andere verkiezing", zegt burgemeester Sander Schelberg van Hengelo. Een verkiezing organiseren loopt namelijk al gauw in de papieren. "Voor- en tegenstanders krijgen bijvoorbeeld geld van de gemeente voor hun campagne. Een reguliere verkiezing kost al gauw tenminste een euro per inwoner", aldus Schelberg. 
Dat komt voor Hengelo neer op ruim 80.000 euro. "Maar als we het combineren met de Europese Parlementsverkiezingen in mei volgend jaar, dan is dat minder", aldus Schelberg. "Maar de prijs mag geen afweging zijn om het niet te doen, democratie kost nou eenmaal geld."

Steunbetuigingen

Eerst moeten nog enkele stappen genomen worden, wil de gemeenteraad een definitief besluit kunnen nemen over het doorgaan van het referendum. Initiator Van Essen moet eerst binnen nu en zes weken ruim tweeduizend extra steunbetuigingen inzamelen. Daarna brengt de referendumcommissie opnieuw advies uit en hakt de gemeenteraad uiteindelijk de knoop door. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.