nieuws

Almelo krijgt een nieuw gerechtsgebouw in het centrum

In het centrum van Almelo wordt een nieuwe rechtbank gebouwd. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft grond gekocht om een nieuwe volwaardige en duurzame rechtbank te bouwen.
Het huidige gebouw is te groot voor de rechtbank alleen en verouderd. De nieuwe rechtbank komt recht tegenover het station en zorgt voor kwalitatief betere huisvesting voor de rechtbank Overijssel in Almelo.

Nieuwbouw gunstiger

De huidige rechtbank aan de Egbert Gorterstraat moet aangepast worden om deze te laten voldoen aan de huidige en toekomstige duurzaamheidseisen. Daarnaast werd in 2016 besloten om de Justitiële Informatiedienst (Justid) in het zelfde pand te huisvesten.
Om het huidige huurpand geschikt te maken voor de rechtbank én Justid zouden hoge verbouwingskosten moeten worden gemaakt, onder meer omdat de luchtkwaliteitsinstallatie moet worden aangepast. Uit een kosten-batenanalyse blijkt dat nieuwbouw exclusief voor de rechtbank een gunstiger alternatief is.

Volwaardige rechtbank voor de regio

Het bestuur van de rechtbank Overijssel is blij met het besluit tot nieuwbouw in Almelo: "Ons belang is om een volwaardige rechtbanklocatie te houden in Twente. Veel van onze zaken komen uit deze regio. Met de aankoop van de grond en de komst van een nieuw en duurzaam gerechtsgebouw kunnen we ook in de toekomst kwalitatief hoogwaardige rechtspraak bieden dicht bij de burger."

Locatie nieuwbouw

De nieuwbouw komt op de plek naast het huidige huurpand aan de Egbert Gorterstraat. Op deze manier kan het deel van het huidige gerechtsgebouw (zittingszaal E) dat wel al in bezit is van het Rijk worden hergebruikt.
Het is nog niet duidelijk wanneer de bouw begint. Naar verwachting duurt het hele traject 5 tot 7 jaar. In de tussentijd blijft het huidige gebouw in gebruik door de Rechtspraak. De Raad voor de Kinderbescherming en de NVWA, die op dit moment ook in het huidige pand zijn gehuisvest, krijgen te zijner tijd elders in Almelo onderdak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.