nieuws

Chauffeur reageert op rit zonder remmen: "Weinig keus"

Chauffeur Andre Koopman is al twee dagen een ongewilde hit op internet. Hij reageert op de ophef over het filmpje waarin te zien is hoe hij zonder remmen, via de middenberm, over een kruispunt dendert. "Het was de enige ruimte die ik had."
Koopman vertelt dat hij net voor de stoplichten in Balkbrug tot de ontdekking kwam dat de remmen van zijn vrachtwagen niet meer werkten. "Dan heb je weinig keus."

Enige ruimte

De chauffeur was vanuit Arnhem naar Dedemsvaart, de thuisbasis van Oegema Transport waar Koopman voor werkt. "Ik had eigenlijk de hele rit nog niet geremd. Toen kwam ik er ineens achter dat helemaal niets het nog deed. Voetrem, handrem, niets. Dan moet je een keuze maken."
Dat werd een manoeuvre via de middenberm, door het rode licht en over de kruising. "Dat was de enige ruimte die ik had. En de kruising was vrij, dus het kon zo."
Tekst gaat verder na de video
Chauffeur André Koopman vertelt wat er gebeurde

Dom doorrollen

Met zijn hachelijke oversteek was het probleem voor Koopman echter nog niet opgelost. Want de vrachtwagen stond nog steeds niet stil. "Ik dacht eerst aan het pompstation, maar da's ook geen optie. Zo'n auto blijft dom doorrollen, als-ie dat daar ook doet moet ik de weg weer op. Ook levensgevaarlijk."
Dus besloot Koopman langzaam door te rijden. Immers, nog twee rotondes nemen en dan was hij in Dedemsvaart: "Dan ben ik thuis." Daarom was uitrollen op de weg ook geen optie voor hem: "Dan kan er niets meer langs en krijg je enorme chaos. Ik heb het kalm aan gedaan, met alarmlichtjes aan, en ben rustig naar de zaak gereden." Eenmaal aangekomen heeft hij de vrachtwagen rustig uit laten rollen.
Tekst gaat verder na de video

Heftige reacties

De reacties op het filmpje heeft Koopman bewust nog niet gelezen. "Die zullen positief en negatief zijn en dat snap ik best als je het filmpje ziet. Maar het is geen bewuste actie. Ik was in paniek en moest snel handelen."
Koopmans baas Siebele Oegema heeft de ophef wel gezien: "Dat verbaast me. We krijgen veel mail, klanten bellen om te vragen wat er aan de hand is. Maar als ik zo'n filmpje zie denk ik meteen: dat doe je niet bewust, daar is iets aan de hand."
Voor zijn chauffeur heeft Oegema vooral lovende woorden: "Ik denk dat negentig van de honderd de rem intrappen, verder niets doen en vervolgens ergens achterop rijden. Ik zou niet weten hoe hij het anders had kunnen doen. Hij heeft de beste keus gemaakt." 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.