nieuws

Waterschap waarschuwt voor blauwalg in sloten, vijvers en plassen

Blauwalg in de Wavin-vijver
Blauwalg in de Wavin-vijver © Waterschap Drents Overijsselse Delta
Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft een waarschuwing gegeven voor de aanwezigheid van blauwalg. Het waterschap ziet op steeds meer wateren in het gebied blauwalg tot bloei komen. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken, ook voor honden.
Door de snel stijgende watertemperatuur in sloten, vijvers en plassen komt de blauwalg snel tot ontwikkeling. Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die van nature overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers, in stilstaand en ondiep water het eerst.
Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf. Dit proces komt op gang wanneer de watertemperatuur weer terugloopt, als de warmte voorbij is. Ook regenbuien koelen het water af.
Blauwalg herkennen en risico’s
Blauwalgen zijn meestal vrij snel te zien. Het water ziet er niet meer helder uit en er ligt een blauwgroene drijflaag op het water. De drijflaag bestaat uit dode algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij, die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals: maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Bij gezondheidsklachten is het verstandig contact op te nemen met de huisarts of de GGD.

Zwem alleen in officiële zwemplassen

Het waterschap adviseert om alleen een verfrissende duik te nemen in officieel aangewezen zwemplassen. De zwemplaatsen waarvan de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd, zijn door de provincies Drenthe en Overijssel aangewezen.
De actuele waterkwaliteit van deze officiële zwemwateren is digitaal te zien op de website zwemwater.nl en via de Zwemwater App. 
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.