nieuws

Roggemaaiersdag in Raalte warming-up voor Stöppelhaene

Het is de warming-up voor Stöppelhaene 2018, de Roggemaaiersdag vandaag in Raalte. De rogge wordt op traditionele wijze met de hand gemaaid en gebonden.
Na het maaien ontstaat een stoppelveld waar de kippen en hanen vroeger een verloren graantje meepikten. Vandaar ook de naam Stöppelhaene.
Het maaien gebeurt altijd in de buurt op een zaterdag dichtbij de dag van Sint Jacobus, de patroonheilige van rogge en oogst.

Noodzaak

De Roggemaaiersdag is eigenlijk uit noodzaak geboren in de jaren '70 toen er steeds minder gemengde bedrijven waren. Dit had tot gevolg dat er steeds minder granen verbouwd werden. En die zijn tijdens Stöppelhaene hard nodig voor de versiering van de praalwagens.
Stöppelhaene besloot daarom zelf een hectare rogge te gaan verbouwen, en tegelijkertijd werd de folklore in stand gehouden.

Sallandse Boer

Stephan Rientjes (40) uit Raalte is tijdens Stöppelhaene de Sallandse Boer. Vandaag werd hij gepresenteerd als het mannelijke visitekaartje van Stöppelhaene én als het gezicht van de hedendaagse agrarische sector. Hij volgt Geertjan Kloosterboer op, de Sallandse Boer van 2017.
Rientjes heeft een varkensbedrijf met zeugen, vleesvarkens en akkerbouw aan de Hofmeijersweg in Raalte.

Oogstgave
Als Sallandse Boer 2018 is Stephan tijdens Stöppelhaene ook de ambassadeur voor de oogstgave, die dit jaar is bestemd voor het project Mount Neverrest in Thailand, voor een school voor gehandicapte kinderen en jongeren. Met de opbrengst kan een irrigatiesysteem worden aangelegd en de bodem bewerkt en beplant met eetbare gewassen. Met de inkomsten van de gewassen kan niet alleen de school, maar ook de ouders en de lokale bevolking zelfredzaam worden. De kwetsbare kinderen zijn verzekerd van een veilige opvang, een nuttige daginvulling en passende scholing op weg naar zelfredzaamheid.
Rientjes is niet de enige ambassadeur van de oogstgave dit jaar. Een groep leerlingen van het Carmel College Salland heeft dit project afgelopen voorjaar bezocht en ook meegeholpen. Met hulp van deze enthousiaste jongeren uit Raalte en de omliggende dorpen hoopt hij dat de oogstgave dit jaar minstens 30.000 euro zal opbrengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.