nieuws

Hitte? Doe een boodschap voor je oudere buurvrouw

Help ouderen tijdens hitte
Help ouderen tijdens hitte © iStock / KatarzynaBialasiewicz
De hitte zorgt vooral bij ouderen voor problemen en dus roept GGD IJsselland mensen op om extra op oudere buurmannen en -vrouwen te letten. "Bied bijvoorbeeld aan om een boodschap te doen", zegt Marja Elders van de GGD.
Een lange periode met hitte kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Warmte kan ook huidproblemen geven zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Door uitdroging kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.
“Ouderen kunnen minder goed tegen hitte omdat hun lichaam zich minder goed aanpast aan extreme temperaturen én omdat hun dorstgevoel minder is. En wellicht zijn de mantelzorgers wel op vakantie. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor elkaar", legt Elders uit.
"Heb je bijvoorbeeld een alleenstaande oudere buurvrouw? Let dan een beetje op haar. Bied bijvoorbeeld aan om een boodschap voor haar doen.”
Tips bij warmte
Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast of als de urine donker van kleur is. Door zweten verlies je ongemerkt veel vocht. Drink vooral water, thee, bouillon of vruchtensap en vermijd alcohol.
Houd jezelf koel. Draag dunne kleding en hoofdbedekking. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag. Neem af en toe een (voeten)bad of douche.

Houd je woning koel. Maak op tijd gebruik van zonwering, een ventilator of airconditioning. Ventileer continu door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Lucht alleen wanneer het buiten koeler is dan binnen, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ‘s nachts.
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.