nieuws

Taakstraffen voor rellen na inval FC Twente, één relschopper de cel in

Relschoppers FC Twente veroordeeld
Relschoppers FC Twente veroordeeld © News United / Gijs Huiskes
Tien supporters van FC Twente zijn veroordeeld voor de rellen na de inval van de politie in het supportershome van Vak-P. De meesten krijgen een taakstraf, een 19-jarige Enschedeër moet twee maanden de cel in.
Tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV, op 6 april, deed de politie een inval in het supportershome van Vak-P in de Grolsch Veste. Daarop braken er rellen uit in en om het stadion in Enschede.
Er werd tegen de rolluiken van het supportershome geschopt en geprobeerd deze omhoog te trekken en een toegangsdeur naar het supportershome werd ingetrapt, terwijl in het supportershome  politiemensen bezig waren met het drugsonderzoek. Ook werden leden van de ME uitgescholden, uitgedaagd en aangevallen, met riemen geslagen en bekogeld. Zo is er gegooid met een kliko en met stenen.

Straffen

Alle mannen zijn veroordeeld voor openlijk geweld tegen personen en goederen. De straffen variëren omdat de ene relschopper meer heeft gedaan dan de ander. Ook zijn er enkelen zonder strafblad. Verder heeft een aantal veroordeelden openlijk verteld wat er die avond gebeurde en daarmee hebben ze verantwoordelijkheid genomen voor hun acties.
Een 19-jarige Enschedeër moet twee maanden de cel in, zes andere Enschedeërs (in leeftijd van 24-43 jaar oud), een 22-jarige Hengeloër, een 29-jarige man uit Glane en een 30-jarige man uit Goor krijgen een taakstraf variërend van 80 tot 240 uur.

Plezier voetbalwedstrijd verpest

De rechtbank neemt de relschoppers hun gedrag kwalijk. "Geweld tegen politiemensen, die hun werk voor de maatschappij doen, is nooit te rechtvaardigen. Bij de andere bezoekers zorgt dit voor grote gevoelens van onveiligheid en voor veel supporters wordt het plezier van een wedstrijdbezoek verpest door dit soort rellen en de veiligheidsmaatregelen die daar het gevolg van zijn. Ook heeft dit als gevolg dat er veel politie nodig is om de orde te handhaven. Dit kost veel geld en hierdoor zijn er minder agenten op andere plekken beschikbaar."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.