nieuws

Synchroonzwemduo uit Kampen gaat naar EK in Slovenië

Een primeur voor Nederland. Voor het eerst komt een gemengd duo uit op het EK Synchroonzwemmen. Natasja van Schuppen uit Kampen en Fokko de Gans uit Ermelo vertegenwoordigen Nederland als mixed duet bij de Europese Kampioenschappen september in Slovenië.
Natasja van Schuppen is geen onbekende in het synchroonzwemmen. In 2017 deed Van Schuppen met haar zus Joselien van de Craats mee aan het WK synchroonzwemmen in Boedapest. De zussen eindigden daar als zevende. Aan de samenwerking van Van Schuppen en Van de Craats kwam noodgedwongen een einde omdat Van de Craats haar schouder blesseerde.

Mixed duet

Om toch te kunnen blijven synchroonzwemmen zocht Van Schuppen de samenwerking met Fokko de Gans. Van Schuppen: "Zijn partner moest ook vanwege blessures stoppen. Mij leek het een hele leuke uitdaging om met hem een mixed duet te gaan zwemmen." Omdat er nog nooit een mixed duet is uitgekomen op de Europese Kampioenschappen heeft het zwemduo Van Schuppen en De Gans gelijk een primeur te pakken.
Synchroonzwemmen met een man is volgens Van Schuppen heel anders. "Mannen denken op en heel andere manier en kunnen vaak maar één ding tegelijk. Door heel veel te oefenen lukt het uiteindelijk toch alles goed te doen." Omdat Van Schuppen geen idee heeft wat de concurrentie doet vindt ze het lastig haar kansen in te schatten. "De drie try-outs die we deden zijn heel goed uitgepakt. Dus we hebben wel hoge verwachtingen."

Crowdfundactie

Net als bij de deelname aan het wereldkampioenschap in 2017 moeten de sporters ook dit jaar zelf hun reis betalen. Van Schuppen: "De zwembond betaalt helaas weer niks. De gemeente Kampen en Zwolle ook niet. Daarom zijn we genoodzaakt opnieuw een crowdfundactie op te zetten."
De Europese kampioenschappen synchroonzwemmen vinden in september plaats in Slovenië.  
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.