nieuws

Dit zijn de details van de deal tussen FC Twente en gemeente Enschede

De Enschedese gemeenteraad is het officieel eens
De Enschedese gemeenteraad is het officieel eens © RTV Oost / Rogier van den Berg
Het hing al een tijdje boven de markt, maar vandaag zijn de details bekend geworden. FC Twente krijgt van de gemeente Enschede twee seizoenen lang uitstel van rente, aflossing en risicopremie. De deal is onderdeel van het reddingsplan voor FC Twente en helpt een faillissement af te wenden. Het scheelt de club de komende twee jaar zo'n vier miljoen euro.
Enschede stelt als voorwaarde voor de hulp dat de voetbalclub vóór 1 maart 2019 een door alle partijen goedgekeurd herstructureringsplan op tafel heeft liggen.
Als FC Twente daar niet in slaagt, kan dat betekenen dat de deal komt te vervallen. De bestaande afspraken zullen dan wel in stand blijven, tenzij Enschede zich genoodzaakt voelt deze toch te veranderen.

Transferopbrengsten

Als Twente meer dan vier miljoen euro netto kan bijschrijven na een uitgaande transfer, ontvangen schuldeiser ABN AMRO en de gemeente het bedrag dat boven die vier miljoen uitkomt.

Twee jaar

Een aantal fracties heeft aangegeven de helpende hand te willen bieden aan FC Twente, maar slechts voor één jaar. Dan zou de financiële situatie opnieuw bekeken moeten worden. Vanmiddag maakte de gemeente bekend dat de hulp wel voor de periode van twee jaar zal zijn. FC Twente hoeft daardoor de komende jaren de gemeente geen vier miljoen euro te betalen en kan dat geld dus anders besteden.

'Noabers'

Daarmee komt de teller op achttien miljoen euro, het bedrag dat FC Twente moet redden. Want eerder werd bekend dat een groep investeerders uit de regio samen onder de vlag 'Noabers' een bedrag van veertien miljoen euro in de club wil stoppen. 

Europese Commissie

Behalve het herstructureringsplan, kan ook de Europese Commissie nog roet in het eten gooien. Die moet een oordeel vellen in hoeverre er bij de deal tussen de gemeente en FC Twente sprake is van verboden staatssteun.

In rook opgaan

De gemeente Enschede verleende in een eerder stadium 25,4 miljoen euro aan leningen en garanties aan FC Twente. Bij een faillissement van de club zal dat bedrag in rook opgaan. Om dat te voorkomen, stemde de gemeenteraad in met het collegevoorstel.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.