nieuws

Beelden uit 1976: Soldaten helpen droogte bestrijden in Oud-Bergentheim

De beregeningsinstallaties maakten de afgelopen weken overuren. Boeren proberen hun gewassen groen te houden. Niet heel veel anders dan in 1976. Toen besproeiden soldaten het aardappelland van boer Chris Dijk aan de Brinkweg in Oud-Bergentheim in verband met grote droogte.
Wim Herbert maakte de beelden: "Het is al lang geleden, dus echte herinneringen heb ik niet meer. De soldaten kwamen alleen bij boer Chris Dijk helpen met sproeien, zover ik weet." 

Hulp van soldaten

Voormalig boer Chris Dijk had destijds koeien en varkens. Ook teelde hij aardappels. "Ik kan me bijna niet voorstellen dat er soldaten kwamen helpen, maar het was wel zo", vertelt Dijk. 
En dat was nodig volgens de voormalig boer. "Toen hadden we nog niet zoveel voorzieningen om de droogte te bestrijden. We hadden bijvoorbeeld geen grote haspels. Als er nu niet zoveel hulpmiddelen waren, zouden de soldaten ook deze zomer de boeren moeten helpen."
En daar is Wim Herbert het mee eens: "Zoals op het filmpje is te zien, waren het land en de gewassen nog best groen. Ik denk dat de droogte op dit moment veel extremer is."
Soldaten helpen droogte 1976 bestrijden in Oud-Bergentheim

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.