nieuws

Dodelijke steekpartij Dedemsvaart: trieste apotheose in slepende vete

Het leek wel een sluimerende veenbrand. Jarenlang vormde de Oranjebuurt in Dedemsvaart een broeinest van onrust. Maar uitgerekend op het moment dat het weer beter leek te gaan met de wijk, loopt het op dramatische wijze mis.
Twee Dedemsvaarters, verwikkeld in een slepende vete, raakten vanochtend in alle vroegte in de Beatrixstraat slaags. Daarbij werd een mes getrokken en vond een 34-jarige man de dood. Zijn 46-jarige rivaal werd ter plaatse aangehouden.

Noodklok
Twee rivaliserende families luidden in 2013 al eens de noodklok. Reden: de incidenten die zich aaneen regen. Mishandelingen, vernielingen, een woningbrand, een steekpartij. Als instanties als politie en gemeente niets zouden doen, zou het oorlog worden, verklaarden twee woordvoerders namens hun achterban. Het bleken profetische woorden.

'Portie klappen'
Het slachtoffer had donderdagavond, enkele uren voor de fatale steekpartij, nog een bericht op Facebook geplaatst. Dat hij “een portie klappen” zou uitdelen aan een lid van de rivaliserende familie. Uiteindelijk was het echter een lid van een andere familie dat er nu van wordt verdacht de dodelijk messteken te hebben toegebracht.

Complexe situatie

Volgens een goede kennis van het slachtoffer was de man die nacht naar een woning aan de Beatrixstraat gegaan, waar iemand woonde met wie hij al geruime tijd overhoop lag. Op straat kregen de twee luidkeels ruzie, waarop de Dedemsvaarter werd neergestoken. Gealarmeerde agenten pasten nog reanimatie toe, maar dat mocht niet meer baten.

Plaatselijk Belang
Voorzitter Meine Fernhout van Plaatselijk Belang Dedemsvaart spreekt van een drama: “En dan te bedenken dat er afgelopen jaren zoveel in deze wijk is geïnvesteerd, waardoor het juist weer de goede kant op ging.”

Volgens burgemeester Peter Snijders van Hardenberg trokken daarin meerdere partijen met elkaar op: “De woningcorporatie heeft nieuwe huizen laten bouwen. Maar ook op maatschappelijk gebied is er heel veel geïnvesteerd.”
Ook zijn na een steekpartij en een woningbrand twee families na gesprekken met hulpverleners uit de Oranjebuurt vertrokken. "Deze twee families zijn bewust buiten de wijk gaan wonen”, aldus de burgemeester Snijders.
De situatie in de Oranjebuurt is volgens burgemeester Snijders uiterst complex. “Er zijn meerdere families in deze kwestie betrokken, waarvan sommige ook nog eens dezelfde naam hebben. Dat maakt het allemaal extra ingewikkeld."

Nieuwe maatregelen
De betrokken instanties beraden zich na de dodelijke steekpartij op nieuwe maatregelen. Burgemeester Snijders: “Voor de korte termijn gaat het erom nu de rust te bewaren. Voor de langere termijn krijgen de reeds ingezette maatregelen een vervolg. Vooral ook omdat we daarmee op de goede weg waren."

Er zal volgens de burgemeester onder meer een gesprek met de hoofdrolspelers in het sluimerende conflict plaatshebben: “De gemoederen moeten weer genormaliseerd worden. Voor mensen dingen gaan doen, waar ze later heel veel spijt van krijgen. Duidelijk is dat er gepraat zal moeten worden. Dat is de enige manier om tot een oplossing te komen.”

De steekpartij vond plaats op het moment dat het jaarlijkse Dedemsvaria in volle gang is. De organisatie heeft z’n afschuw uitgesproken over het misdrijf, maar laten weten dat Dedemsvaria niet wordt afgelast.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.