nieuws

Waterschappen in Overijssel overleggen over beregeningsverbod

In een groot deel van Overijssel geldt nog altijd een beregeningsverbod
In een groot deel van Overijssel geldt nog altijd een beregeningsverbod © RTV Oost
Waterschappen Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen bekijken deze week of er een einde kan komen aan het beregeningsverbod. Tot nu toe is de neerslag van de afgelopen dagen nog geen reden geweest om het beregeningsverbod op te heffen, maar dat zou zomaar snel kunnen veranderen.
Gisteren werd bekend dat Wetterskip Fryslân het beregeningsverbod in Friesland heeft opgeheven. De neerslag van de afgelopen dagen is daar heel geleidelijk gevallen en goed in de grond opgenomen. In Overijssel is het nog niet zover.
In een groot deel van onze provincie mogen boeren geen oppervlaktewater gebruiken om hun percelen te beregenen en op sommige plekken is ook het onttrekken van grondwater verboden.

Drents Overijsselse Delta

Het westelijke deel van de provincie is in beheer van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Daar blijft het beregeningsverbod, dat geldt in zo’n vijftien procent van het gebied, voorlopig nog van kracht. Het gaat daarbij om het gedeelte tussen Deventer en Raalte, maar ook om een gebied tussen Staphorst en Dedemsvaart.

“Het zou bij ons zomaar deze week opgeheven kunnen worden”, laat Klaas Jansen van Waterschap Drents Overijsselse Delta weten. “We bekijken het van dag tot dag. Door de regen van de laatste dagen ontstaat het beeld dat de droogteproblemen voorbij zijn, maar er is nog wel wat neerslag nodig.”

Vechtstromen
Waterschap Vechtstromen, verantwoordelijk voor het gebied in het oosten van de provincie, overlegt vanmiddag over de situatie. Voor ongeveer de helft van dit gebied geldt momenteel nog een beregeningsverbod. “We kijken heel specifiek per gedeelte hoe het ervoor staat”, reageert een woordvoerster.

Net als op de kantoren van de overige waterschappen, is het een drukke zomer voor de medewerkers van Vechtstromen. “We krijgen heel veel vragen. Maar het is wel mooi dat we nu kunnen laten zien waar we mee bezig zijn. Wat dat betreft is een waterschap eigenlijk vergelijkbaar met de brandweer. De urgentie ervan wordt pas zichtbaar op het moment dat er problemen zijn.”

Rijn en IJssel
Een klein deel van Zuid-Overijssel is in beheer van waterschap Rijn en IJssel. Het gaat om de strook van Bathmen tot Markelo. Daar blijft het verbod voorlopig zeker van kracht. “De afgelopen week is het neerslagtekort in ons gebied nog toegenomen”, laat een woordvoerder van Rijn en IJssel weten.
“Wij zitten in een van de droogste delen van Nederland. Het tekort aan neerslag is hier zo’n 300 millimeter. Ook zijn er watergangen die gewoon echt droog liggen. Ook al zou je daar water willen onttrekken, het kan gewoon niet.”
Bekijk alle artikelen in het dossier 'Droogte in Overijssel 2018'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.