nieuws

Bijzondere boerenbruiloft in Buurse: 'We vieren het leven'

Klompen, oude kledij en trekkers. De boerenfeesten in Buurse zijn weer begonnen. Het evenement bestaat dit jaar 120 jaar. En zoals dat om de tien jaar gaat; een boerenbruiloft.
Dit jaar stappen Danny Schröer en zijn Margo in het huwelijksbootje. Op de trekker maken zij hun entree. De mannen in pak en met een hoge hoed op, houden de wandelstokken omhoog.
Zo wordt er een erehaag gemaakt. Terwijl het bruidspaar naar binnenloopt, beginnen de mannen, vrouwen en kinderen te zingen: "welkom in ons midden, boerenbruidspaar."

Initiatief

Eric Sijbes van Stichting Volksfeesten Buurse vroeg Danny en Margo of zij wilden trouwen tijdens de boerenbruiloft. "We moesten er wel even over nadenken", vertelt Danny.
"Nadat we het overlegd hadden, hadden we zoiets van laten we het maar gewoon doen." De doorslaggevende factor was dat iedereen in het dorp het stel steunde.

Levensgevaarlijk gewond

En dat was niet het enige moment dat het dorp het stel steunde, tijdens de jaarwissleing van 2016/2017 kreeg Danny een vuurwerkongeluk.
Ook toen leefde heel Buurse met het stel mee, vertelt Inge ter Huurne van de organisatie. 
Drie weken lang lag Danny in een coma en alleen het moment dat hij wakker werd gemaakt door de artsen kan hij nog herinneren. 
Dat het hele dorp meeleefde, daar heeft het stel veel steun aan gehad. "Wij wilden hen na deze moeilijke tijd helpen, om een vrolijkere tijd in te gaan", aldus Inge.
Zo ging het hele idee van een boerenbruiloft met Danny en Margo als kersvers echtpaar rollen. Het stel is er maar wat blij mee. Ze laten de hele dag maar een beetje op hen afkomen.
Een wijze les van Margo: "we moeten er in goede en slechte tijden voor elkaar zijn. Vooral in deze hele goede tijd is het mooi dat iedereen kan komen. We vieren gewoon met ons allen het leven."
"Het is mooi dat het hele dorp is uitgenodigd op onze bruiloft. Dan kun je tenminste ook niemand vergeten", grapt Danny. 
Margo vindt zo'n bruiloft heel bijzonder. "Het is een eer om dit te mogen doen."
Zelf komt ze uit Glanerbrug: "daar is het allemaal wat minder. Dit is echt gigantisch gaaf. Ik voel me erg welkom."

Traditie

Eén keer in de tien jaar wordt een boerenbruiloft gehouden. Een traditie die in ere wordt gehouden. Alhoewel er niet altijd in het echt wordt getrouwd tijdens zo'n bruiloft, is dat nu wel het geval. 
Mensen in nostalgische kledij komen massaal op het evenement af. Maar vanochtend mocht een selecte groep vrienden, familie en buurtbewoners langskomen. 
Vanavond mag het hele dorp naar het feestterrein komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.