nieuws

Erfgoedorganisaties bang voor sloop moskee Enschede: monumentenstatus aangevraagd

De beginselen van de bouw in 1924
De beginselen van de bouw in 1924 © RTV Oost
Moet de moskee aan de Atjehstraat in Enschede de monumentale status hebben? Als het aan meerdere erfgoedorganisaties ligt wel. Ze hebben daarom de monumentenstatus aangevraagd voor het pand.
De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, de Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting het Cuypersgenootschap hebben de aanvraag ingediend. De islamistische gemeenschap die nu in het pand zit, gaat er op den duur uit. Het pand komt dan te koop te staan. De organisaties willen voorkomen dat het gebouw daarna 'zomaar' gesloopt kan worden door de nieuwe eigenaar.

Bijzonder gebouw

De moskee is in 1924 gebouwd en is hiermee de eerste in Nederland die in deze bouwconstructie gebouwd werd. "Daarom mag dit pand niet gesloopt worden in de toekomst", zegt vertegenwoordiger van Heemschut Jaap Krommendijk. "We willen het daarvoor behoeden." 
Krommendijk is in het dagelijks leven bouwkundig opzichter, dus hij is helemaal thuis in deze wereld. "De moskee aan de Atjehstraat is niet het enige gebouw in Enschede met deze constructie, maar wel het eerste. Heel af en toe kom ik er en het is gewoon iets heel bijzonders. Ik kan het niet beschrijven, maar ook zonder voorkennis zie je meteen dat het een speciaal gebouw is."

Veranderingen

Als het pand de gemeentelijke monumentale status krijgt, verandert er niet veel voor de gebruikers. Alleen aanpassingen kunnen minder snel worden doorgevoerd. Die moeten eerst worden goedgekeurd door de gemeente.  

Aanvraag

De aanvraag voor de monumentenstatus is vroeg, want het pand is nog in het bezit van de islamitische gemeenschap en het duurt nog wel even voordat die eruit gaat. "Dit soort aanvragen bij de gemeente duren minstens een half jaar en kunnen wel enkele jaren duren. De gemeente stond er in elk geval wel positief tegenover, dus nu is het afwachten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.