nieuws

Wob-verzoek van raadslid EnschedeAnders over steun gemeente aan FC Twente

Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom. Dat is de gedachte van Margriet Visser van politieke partij EnschedeAnders in Enschede in haar pogingen om duidelijk te krijgen wat er precies is besproken tussen de gemeente en FC Twente in het proces dat leidde tot de redding van de club. Ze diende een Wob-verzoek in bij de gemeente, hoogst ongebruikelijk voor een raadslid.
Een flink aantal gesprekken heeft plaatsgevonden tussen de gemeente en FC Twente nadat directeur Erik Velderman dreigde met een faillissement van de club. Inzet: redding van de club met hulp van externe financierders. De gemeente Enschede wilde niet voor extra miljoenen garant staan, maar ging uiteindelijk akkoord met een opschorting van rente en aflossing op een gemeentelijke lening.

Conceptvoorwaarden

Maar wat er is er nu precies besproken? Margret Visser wil het graag weten maar komt er niet achter. "We hebben nu al wel tien keer een verzoek bij het college ingediend om inzage te krijgen in hoe het proces is verlopen, wat de conceptvoorwaarden waren en wat er van over is gebleven."
Het college heeft documenten daarover in bezit maar weigert ze, desnoods in vertrouwen, te delen met de raad. "Er is sprake van een vertrouwensband tussen de ambtenaren, het college en FC Twente", legt Visser uit. En dus krijgt ze de informatie niet. 

Informatieplicht

Visser doet nu een beroep op de Wet openbaarheid bestuur. Een middel waarmee doorgaans alleen burgers de overheid proberen te dwingen openheid van zaken te geven. Indiener van een Wob-verzoek doet een beroep op de informatieplicht van de overheid. Visser ging er vanuit dat ze in haar rol als raadslid de gevraagde informatie wel zou krijgen, maar dat is dus niet het geval. 
"Of er informatie wordt achtergehouden? Dat weet ik niet en zo ver durf ik ook niet te gaan." Visser vindt enkel dat er openheid van zaken moet komen, alleen al vanwege de grote hoeveelheid gemeenschapsgeld die gepaard is met de redding van FC Twente. 
Wanneer duidelijk wordt of Visser op basis van haar Wob-verzoek inderdaad inzage krijgt in de procesverslagen is niet bekend.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.