nieuws

Raalter burgemeester maakte Kofi Annan van dichtbij mee: "Hij had een enorm charisma"

Toen Dadema voor de Nederlandse ambassade werkte, ontmoette hij Annan meerdere keren
Toen Dadema voor de Nederlandse ambassade werkte, ontmoette hij Annan meerdere keren © RTV Oost
"Een klein mannetje, maar met een enorm charisma en een geweldige uitstraling", zo beschrijft de Raalter burgemeester Martijn Dadema de overleden Kofi Annan. Tijdens zijn werkzaamheden voor de Nederlandse ambassade in Nairobi, ontmoette Dadema de oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) meerdere keren.
De VN heeft vandaag bekendgemaakt dat Annan na een kort ziekbed in het Zwitsere Bern op tachtigjarige leeftijd is overleden.
In 2008 ontmoette de Raalter burgemeester de Afrikaanse diplomaat een keer of vijf. "Het was een echte diplomaat die altijd een oplossing wilde. Hij nam geen genoegen met vastgelopen onderhandelingen", vertelt Dadema.
En die oplossingen van Annan waren altijd gericht op de getroffen mensen, vertelt Dadema. "Hij dacht altijd vanuit de burger, nooit vanuit de machthebbende."
Dadema is vanmorgen onaangenaam verrast door het overlijdensbericht. "Ik zag het niet aankomen, want ik wist niet dat hij ziek was. Annan leek altijd iemand die nooit ouder werd", besluit de burgervader.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.