nieuws

"Overijssel aan zee": stadsstranden zijn populair in de regio

Overijssel staat niet echt bekend om zijn mooie stranden. Zeker in de grote steden in onze provincie is het strand ver weg, dus wat doe je dan? Dan haal je het strand naar je toe... Stadsstranden zijn populair in de regio.
In Zwolle is voor het tweede jaar een flink zandstrand aangelegd op het Rodetorenplein, compleet met een strandpaviljoen. "Het voelt een beetje als vakantie in je eigen stad", noemt een vaste bezoeker het strand.
Eigenaar Jorn Jan Setz heeft wel een verklaring voor het succes van de stadsstranden: "Het is heel laagdrempelig, je kunt hier gewoon met blote voeten of in je bikini aanschuiven. Ook voor kinderen is het één grote speelplek, terwijl de ouders lekker kunnen relaxen."

Handdoekje

Het Zwolse strand hoort bij een strandpaviljoen met restaurant. Maar Jorn Jan Setz benadrukt dat iedereen welkom is, ook als je met je eigen handdoekje en zonnebrand aankomt. "Hoewel we het natuurlijk wel erg waarderen als je dan bij ons een kopje koffie bestelt".
Het paviljoen met strand is er nog tot eind september, dan wordt het zand opgeruimd om plaats te maken voor een tijdelijke ijsbaan. Setz komt graag volgend voorjaar weer terug met het zandstrand op het Rodetorenplein in Zwolle.

Reuring

In Hengelo organiseerden verschillende stichtingen in de stad het stadsstrand Strand074. “We willen wat reuring in Hengelo”, vertelt Gerard Veldhof, voorzitter evenementencommissie Stichting Centrum Management.
Monique Otto van Hengelo Promotie vult Veldhof aan: “We hoorden erg vaak dat er, vooral in de zomerperiode, niets te doen was in Hengelo. Daarom hebben wij dit initiatief opgepakt.”

Zomerfestival

Veldhof: “We hebben een heel programma van het zomerfestival in Hengelo en het stadsstrand is daar onderdeel van. Het is gewoon hartstikke leuk, gezellig en ontspannen.
Het trekt mensen en we hebben natuurlijk geluk met dit weer.” Het stadsstrand is onder andere bedoeld voor de thuisblijvers deze zomer: “Zo hebben zij ook wat te doen”, meent Veldhof.

Net zo gezellig

De bezoekers zijn erg blij met het stadsstrand. Wat vrolijke kleuren en wat exotische planten geven het plein waarop het strand in Hengelo ligt al meteen wat extra's, meent bezoeker Gerrie Neuteo. Haar kleinkinderen spelen in het zand en zij en haar dochter genieten van een kop koffie in een ligstoel: voor ieder wat wils.
Bezoeker Pier van Dijk is verbaasd dat dit initiatief nooit eerder is opgepakt. Hij vindt het fantastisch. "Ik deed net mijn ogen dicht en toen rook ik het strand en ik waande mij in Zandvoort. Als ik naar Zandvoort wil, zit ik al gauw twee uur in de trein. En dit, zo dicht bij, is even zo gezellig. Maar de zee mis ik wel!”
En inderdaad geen zee hier, maar wel twee kinderbadjes. Ooit komt er misschien wel een groter zwembad, meent organisator Otto: “maar we moeten klein beginnen.”

Deventer

Volgende zomer krijgt ook Deventer een eigen stadsstrand. Hier is niet een ondernemer of de gemeente de bedenker, maar komt het idee voort uit een burgerinitiatief. Drie jaar is er aan gewerkt om de plannen rond te krijgen.
De vergunningen zijn inmiddels binnen, en dankzij crowdfunding moet het lukken om volgende zomer in Deventer ook een mooi stadsstrand aan te leggen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.