nieuws

Ook bij boerderij in Giethmen gevaarlijke kuilgassen vrijgekomen

Bij een boerderij in Giethmen, in het buitengebied van Ommen, zijn vanmiddag gevaarlijke gassen vrijgekomen bij het inkuilen van mais. De brandweer moest in actie komen om de maiskuil af te dekken.
Vanmorgen rukte de brandweer ook al uit voor een zelfde soort melding in Haaksbergen. De boer in Giethmen had gisteren zijn mais ingekuild, en merkte vandaag dat hier dampen vanaf kwamen. De brandweer stelde vast dat het inderdaad om giftige gassen ging.

Koeien naar buiten

Hierop werden enkele ontluchtingsplekken gemaakt. Het gaat nog wel enkele dagen duren voordat alle gevaarlijke gassen zijn weggetrokken. In de stal stonden een aantal koeien, die op advies van de brandweer naar buiten zijn gehaald.
Het vrijkomen van deze gevaarlijke gassen heeft te maken met de droogte van de afgelopen maanden. Hierdoor bevindt er zich meer stikstof in mais dan normaal. Als de mais vervolgens wordt gekuild, ontstaan er door het extra stikstoffen zogenaamde nitreuze gassen. Deze gassen zijn giftig en kunnen risico's opleveren voor de gezondheid van zowel mensen als dieren.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.