nieuws

Korter op de operatietafel dankzij nieuw 3D Print Lab van MST in Enschede

Minder snijden, korter op de OK en sneller herstel dankzij het nieuwe 3D Print Lab. Het Medisch Spectrum Twente is het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland met zo'n voorziening.
3D techniek toegepast in de medische sector is niet nieuw. Ook kaakchirurgen van het Medisch Spectrum Twente maken al langer gebruik van de techniek om bijvoorbeeld transplantaties van bot naar kaak voor te bereiden en uit te voeren.
Tot voor kort deden ze daarvoor een beroep op het FabLab van Saxion, nu hoeven ze de deur niet meer uit. Donderdag gaat officieel een pilot van start en is het MST het eerste niet academische ziekenhuis met een eigen 3D print voorziening. 

Schedel

Onder regie van de afdeling Medische Technologie worden wekelijks meerdere 3D prints gemaakt. Naast kaakchirurgie ziet het ziekenhuis nog veel meer mogelijkheden om 3D techniek toe te passen. "Denk aan het traumacentrum, orthopedie, het hoofd-hals team, KNO, plastische chirurgie en kindergeneeskunde", zegt Mark van Kooten, projectleider van de pilot. kaakchirurg Barry Kolenaar vult aan: "Eigenlijk is alles mogelijk waar met bot wordt gewerkt, heupen, gewrichten of zelfs complete schedels". 

Korter op de OK
Met de 3D prints kunnen specialisten hun operaties al buiten de operatiekamer op maat voorbereiden. Dit leidt tot kortere operatietijden, een minder lange narcose en een sneller herstel voor de patiënt. Volgens MST gaan ook de medische kosten omlaag, zo bespaard het ziekenhuis door het printen in eigen huis honderden euro's per object.

Gebruik delen

MST werkt tijdens de pilot samen met Saxion en heeft contact met de Universiteit Twente. Ziekenhuizen in de regio worden uitgenodigd om gebruik te maken van de 3D print voorziening in Enschedese ziekenhuis. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.