nieuws

OM wil strafzaak misbruik dochters behandelen achter gesloten deuren

rechtbank zwolle
rechtbank zwolle © RTV Oost
Een 36-jarige vader uit Zwolle wordt ervan verdacht dat hij jarenlang zijn dochter en stiefdochter ernstig misbruikte. Het Openbaar Ministerie wil dat de strafzaak tegen de Zwolse vader achter gesloten deuren behandeld wordt.
"Het zijn verdenkingen van ernstig en vergaand misbruik, een van de meisjes is nog steeds minderjarig. Een openbare behandeling van de zaak is te belastend voor de slachtoffers en ook de verdachte moet in alle vrijheid de kans krijgen om zijn verklaring af te leggen", aldus de officier van justitie. 

Jarenlange misbruik

De vader zou in de periode van 2003 tot 2012 zijn stiefdochter misbruikt hebben. Het meisje zou net 9 jaar zijn geweest toen het misbruik begon. Zijn dochter zou 10 geweest zijn toen het misbruik van haar in 2013 begon. Zij zou ook begin vorig jaar meermaals zijn geslagen met een riem. 

Strafzaken in Nederland zijn openbaar toegankelijk voor iedereen als verdachten meerderjarig zijn. Het komt maar zelden voor dat rechters besluiten zaken achter gesloten deuren te behandelen. De beslissing viel de Zwolse rechters dan ook zwaar, bijna drie kwartier hadden ze nodig om achter de schermen tot een beslissing te komen.
Het verzoek van de officier van justitie wordt voorlopig nog niet toegewezen, volgens de rechters is de leeftijd van de slachtoffers op dit moment onvoldoende reden om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. 

De zaak gaat op 3 december verder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.