nieuws

Metaalsector trapt in Zwolle stakingsdag af: 'Onze idealen gelden voor iedere sector'

In de IJsselhallen in Zwolle komen medewerkers uit de metaalsector vandaag samen om actie te voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Later zullen actievoerders uit ander sectoren ze vergezellen.
"We hebben één FNV en de idealen en de eisen die we stellen voor een normale en goede samenleving, die gelden voor iedere sector", zegt Gerrit Knol uit Kampen. Knol is medewerker bij Scania en lid van vakbond FNV.
Vanochtend is ook hij te vinden in de IJsselhallen. Hij heeft de vakbond geholpen met de voorbereidingen. "Voorbereidingen in de vorm van pamfletten maken, flyeren en gesprekken aangaan met mensen in de fabriek. En ze duidelijk maken waar het om gaat, waarom ze staken."

Lonen lopen achter

Voor de meeste sectoren is het belangrijkste doel een loonsverhoging. De economie trekt al een aantal jaar fors aan, maar de lonen blijven daarop achterlopen. Komend jaar eist de FNV aan de onderhandelingstafels daarom minimaal vijf procent loonsverhoging. 
Vandaag wordt er ook actiegevoerd voor andere problemen die werknemers ervaren, zoals hoge werkdruk, onzekere contracten en weinig zeggenschap over werktijden. Voor de metaalsector is het al de derde staking dit jaar, sinds onderhandelingen met werkgevers klapten.
De metaalwerkers voeren tot 11.00 uur actie. FNV verwacht 1.500 actievoerders. Daarna sluiten werknemers van onder meer de jeugdzorg, PostNL, Primair Onderwijs en IKEA zich aan bij de actie.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.