nieuws

Werkplaats in Balkbrug restaureert 'Rolls Royces onder de rijtuigen'

In Balkbrug staan sinds deze week drie bijzondere rijtuigen die ooit de show stalen op Kasteel de Haar in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Onze collega's van RTV Utrecht namen een kijkje in het restauratiecentrum van de familie Stolk.
Al komt er geen bladgoud aan te pas, de drie rijtuigen die Kasteel de Haar laat restaureren zijn minstens zo bijzonder als de Gouden Koets. De steenrijke baron Etienne van Zuylen van Nijevelt van de Haar en zijn echtgenote Hélène de Rothschild waren eind negentiende eeuw fanatieke liefhebbers van het aangespannen rijden.
Ze hadden dan ook de Rolls Royces onder de rijtuigen. Zestig jaar lang stonden de vervoersmiddelen in het Nationaal Rijtuigmuseum in een depot en ze kunnen dus wel een opknapbeurt gebruiken.

Ervaring met rijtuigen

Rijtuigrestaurator Maria Stolk heeft al veertig jaar ervaring met rijtuigen. Met een precisie van een chirurg werkt ze aan de Calèche, Grand Duc en Jachtbreak, zoals de drie belangrijkste rijtuigen van Kasteel de Haar heten. 
Of ze er ooit zelf in is gaan zitten? Stolk grinnikt. "Nee hoor, dat heb ik nog nooit gedaan."

Honderden wattenstaafjes

Op haar werkbank liggen wattenstaafjes. Honderden gaan er doorheen tijdens het verwijderen van oude laagjes vernis. Stolk wijst naar een van de rijtuigen die in haar werkplaats staan. "Er hingen hele lagen verf los en die krulden om naar beneden. Dat hebben we eerst heel voorzichtig vast gemaakt voor we de rijtuigen überhaupt konden vervoeren."
De details op de rijtuigen vertellen het verhaal van toen. Als Maria een stuk stof openvouwt komt er een geschreven tekst tevoorschijn: 'Brak baron de Zuylen 619'. Er had eigenlijk 'breek' moeten staan in plaats van 'brak'. "Ze konden vast nog niet goed schrijven in die tijd", lacht Stolk.

Originele onderdelen

De restauratie gaat zeker een half jaar per rijtuig in beslag nemen. De stoffen die worden gebruikt komen uit Frankrijk, de wol uit Engeland en de lampen uit Spanje. Stolk zocht over de hele wereld naar de missende onderdelen die bij het rijtuig hoorden.
De lampen die ze er nu op heeft geplaatst zijn misschien wel de originele, want ze hebben de inscriptie van dezelfde bouwer als het rijtuig. "Maar dat weten we natuurlijk niet zeker", zegt Stolk.

Terug naar huis

Als ze af zijn gaan de rijtuigen terug naar huis, naar Kasteel de Haar. Ze komen dan in het stallencomplex te staan.
Wie weet worden ze tegen die tijd dan nog eens in gebruik genomen en komen er zes schimmels voor de jachtbreak te staan, net zoals Hélène de Rothschild ze zelf door het kasteelpark stuurde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.