nieuws

Menzis sleept farmaceut voor de rechter om 'te dure' medicijnen

Het hoofdkantoor van Menzis in Enschede
Het hoofdkantoor van Menzis in Enschede © RTV Oost / Rogier van den Berg
De Enschedese zorgverzekeraar Menzis begint een rechtszaak tegen de Brits-Zweedse medicijnenfabrikant Astra Zeneca. Menzis claimt te lang te veel voor een medicijn te hebben betaald omdat het farmaceutische bedrijf het patent erop te lang heeft gerekt.
Als een medicijn gepatenteerd is, mogen concurrenten het niet zomaar verkopen en kan de fabrikant er een hoge prijs voor vragen. Volgens Menzis heeft Astra Zeneca het patent van een variant van het geneesmiddel Seroquel gerekt tot 2014, terwijl het in 2012 al afliep. 
In die periode kon het geneesmiddel niet goedkoper door andere farmaceuten worden gemaakt, schrijft de zorgverzekeraar. "Nadat Astra Zeneca alsnog in het ongelijk gesteld was in juni 2014, bleek het middel wel tot negentig procent goedkoper op te markt te kunnen komen."
Door dit "gesjoemel met patenten" zou Menzis jarenlang te veel hebben betaald voor Seroquel, dat onder meer gebruikt wordt bij de behandeling van mensen met een psychose.

Prijs kunstmatig hoog

"Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar zo’n zaak aanspant tegen een farmaceut", aldus Henk Eleveld van Menzis. Eleveld zegt dat de zorgverzekeraar de zaak "mede vanuit ethisch oogpunt" start. "Farmaceuten houden kunstmatig de prijs van medicijnen hoog. En daar draait de premiebetaler voor op, want we betalen in Nederland met zijn allen de zorg."

Klein bedrag

Menzis eist een schadevergoeding van ruim vier miljoen euro van Astra Zeneca. Eleveld: "Ook al is het ten opzichte van onze totale zorgkosten maar een klein bedrag, toch helpt een eerlijkere prijs voor medicatie de premie betaalbaar te houden".
De zaak dient vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.