nieuws

Twee jaar cel geëist tegen organisator Project X-feest Enschede

150 jongeren bij Project X Enschede
150 jongeren bij Project X Enschede © Archief
Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen de man die vorig jaar opriep tot een Project X-feest in Enschede. Het feest ging nooit door, maar trok wel zo'n honderdvijftig nieuwsgierigen die vernielingen aanrichtten.
De 29-jarige verdachte uit Enschede plaatste vorig jaar september meerdere berichten op Facebook waarin hij mensen opriep vrijdagavond 13 oktober naar het winkelcentrum in de Enschedese wijk Stroinkslanden te komen. Hij beloofde muziek en drank en refereerde aan het totaal uit de hand gelopen Project X-feest in Haren, in 2012. Daar werd voor meer dan een kwart miljoen euro aan vernielingen aangericht. 
De oproepen op Facebook bleken te staan op fake-profielen, maar onderzoek wees uit dat de 29-jarige degene was achter de oproepen. Zijn telefoonnummer was gekoppeld aan de pagina's en hij werd een dag voor het geplande feest aangehouden. 

"Gezellig feestje"

De Enschedeër voelt zich niet verantwoordelijk voor de vernielingen die er uiteindelijk plaatsvonden. Volgens hem valt het gedrag van anderen hem niet te verwijten. Hij wilde alleen een "gezellig feestje" voor zijn jarige broer die net na zeven jaar tbs op vrije voeten was. 
Naast opruiing, wordt de 29-jarige verdacht van een serie van andere strafbare feiten. Diefstal, verduistering, bedreiging en meer. De man komt ook al ruim zestien jaar in aanmerking met politie en justitie. Er werd al vaak geprobeerd om hem via opnames in klinieken op het goede pad te brengen, maar dat mislukte steeds. Afgelopen zomer keerde de Enschedeër niet terug toen hij verlof kreeg om bij zijn terminale moeder op bezoek te gaan. 
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.