nieuws

Wethouder Kampen: "Lelystad Airport moet open, schade voor Kampen weegt niet op tegen voordelen"

Albert Holtland, wethouder in Kampen, vindt dat de dalende huizenprijzen in Kampen door vliegroutes niet opwegen tegen de voordelen die Lelystad Airport oplevert. "Dat er gevlogen moet worden is duidelijk, dat onder andere 's-Heerenbroek geraakt wordt, is niet te voorkomen".
Twee buurten in Kampen krijgen te maken met dalende huizenprijzen tot ruim vijf procent door de laagvliegroutes naar Lelystad Airport. Het gaat om Polder Dronthen, de plek waar het dorp Reeve gebouwd wordt en 's-Heerenbroek. Dat blijkt uit onderzoek dat de Vrije Universiteit deed in opdracht van RTV Oost. 

Paar kleine nadelen
"Ik las het onderzoek en dacht: wéér commentaar", aldus Holtland. De wethouder ziet vooral voordelen in Lelystad Airport. "We moeten samen een goed product kunnen neerleggen voor vliegveld Lelystad, waarbij iedereen zegt: de voordelen wegen op tegen die paar kleine nadelen".
Holtland erkent dat Kampen te maken krijgt met geluidsoverlast. "Maar dat is niet te voorkomen. We moeten er voor zorgen dat de overlast zo min mogelijk is, bijvoorbeeld door zo hoog mogelijk te vliegen. Bovendien worden vliegtuigen steeds stiller."

Zwolle

Ook de gemeente Zwolle krijgt te maken met dalende huizenprijzen, berekende de VU. Het gaat om de buurt Stadsbroek, in de wijk Stadshagen en Mastenbroek, in de polder. Al met al gaat het om veertig huishoudens.
"Als een daling in woningwaarde zich voordoet, is het effect minimaal", zegt VVD-wethouder René de Heer. "Als je kijkt naar de verkoop van kavels en de prijzen die betaald worden, merkt Zwolle er niets van." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.