nieuws

'Stil' uurtje op kermis in Hengelo is niet helemaal stil

Kermis zonder flitsend licht en harde muziek, speciaal voor mensen met een vorm van autisme of epilepsie. Steeds meer kermissen in de regio krijgen zo'n 'stil' uurtje kermis. Zoals vandaag in Hengelo. Al was het daar niet helemaal stil.
Claudia Boswinkel uit Hengelo bezocht vandaag met haar man en zoon Milan de kermis. Milan heeft autisme en het is lastig om leuke evenementen te bezoeken die lawaaiig en druk zijn. "Er zijn veel ouders die hiermee te stellen hebben, maar er is weinig aandacht voor", vertelt Claudia. 

'Teveel prikkels'

"Als er veel lawaai is, wil Milan meteen naar huis", vervolgt ze. "Dan krijg ik teveel prikkels", vult Milan aan. "En dan word ik heel druk."
Vorig jaar werd het stil uurtje kermis voor het eerst in Hengelo gehouden. "Toen waren er veel mensen", zegt Claudia. Dat valt vanmiddag tegen, vermoedelijk door het slechte weer.

Attracties maken lawaai

Van 12 tot 1 uur is de kermis stil. Tenminste, dat is de bedoeling. Bij de eerste attractie die Milan bezoekt is het stil. Hij gaat in het reuzenrad. Daarna wil hij naar de Markt, waar een 'Fun House' staat met brandweerfiguren. Maar op de Markt gaat het al snel mis. 
Sommige attracties maken van zichzelf al veel lawaai. Bij Fun House klinken harde belletjes en sissende en brommende geluiden. Milan stopt meteen de vingers in zijn oren en schreeuwt dat hij naar huis wil. "Dit is al teveel, hij heeft het nu alweer gehad", zegt Claudia. 

Bij botsauto's blijft muziek aan

Op de terugweg loopt Milan, nog steeds met de vingers in zijn oren, langs de botsauto's. Daar staat de muziek tijdens het stil uurtje gewoon aan. Weliswaar zacht, maar het zijn voor Milan al teveel prikkels waardoor hij snel doorloopt. 
"Muziek hoort natuurlijk bij de kermis", vertelt de eigenaar van de botsauto's. "Ik heb de muziek heel zacht gezet, dat geeft toch een beetje extra sfeer. De muziek helemaal uitzetten doe ik niet. Als ik dat doe dan hoor je de botsgeluiden. Volgens mij geeft dat meer een schrikeffect." 
Voor Milan is het niet stil genoeg op de kermis
Voor Milan is het niet stil genoeg op de kermis © RTV Oost
Fotograaf: RTV Oost Voor Milan is het niet stil genoeg op de kermis

'Blijkbaar teveel gevraagd'

Claudia Boswinkel vindt het jammer dat niet iedereen meedoet. "Wat is nou een uurtje? Dat is voor die kinderen zo belangrijk. Volgens mij is het niet teveel gevraagd maar blijkbaar toch wel. Voor kinderen met autisme of epilepsie zijn deze uurtjes zo belangrijk om ook te kunnen genieten van een kermis. Net zoals vele anderen dat ook kunnen."
Milan is uiteindelijk alleen in het reuzenrad geweest. Na amper een half uur gaat hij naar huis. Volgende week wil Claudia het nog een keer proberen, als ook in Oldenzaal voor het eerst een prikkelarme kermis is. Op zaterdag tussen 12.00 uur en 14.00 uur blijven licht en geluid op de kermis voor het eerst uit. "Misschien is het goed om het daar eens te proberen om te zien of iedereen zich er wel meedoet", besluit Claudia. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.