nieuws

Vakbond CNV Vakmensen verplaatst staking AkzoNobel naar Hengelo

AkzoNobel
AkzoNobel © RTV Oost
De Hengelose vestiging van AkzoNobel neemt donderdag het stokje over in de estafettestaking die de hele week is georganiseerd door vakbond CNV Vakmensen. Aanleiding voor de stakingsactie is het uitblijven van een nieuwe cao en het kwakkelende Pensioenfonds van AkzoNobel. De vakbond wil dat het chemieconcern een tekort van 400 miljoen euro in het pensioenfonds aanvult. AkzoNobel weigert daaraan mee te werken.
Vandaag wordt er net als gisteren gestaakt bij AkzoNobel door personeel van de vestigingen in Wapenveld en Sassenheim. Maar morgen en donderdag nemen de werknemers van AkzoNobel in Arnhem en Hengelo de protestacties over. De chemiefabriek in Hengelo gaat donderdag plat.
CNV Vakmensen gaat vol voor een nieuw cao met 3,5 procent loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 2.500 euro, plus aanvulling van het pensioenfonds. Bestuurder en onderhandelaar Arthur Bot: "AkzoNobel heeft tot dusver uiterst reële eisen van ons genegeerd. De werknemers pikken dat niet langer. Ze hebben het gevoel dat ze een oor wordt aangenaaid door de onderneming waarvoor ze zich al jaren inzetten." 
Gisteren en vandaag waren de AkzoNobel-vestigingen in Wapenveld en Sassenheim al stilgelegd. Morgen wordt er opnieuw geen verf geproduceerd in Sassenheim. Donderdag gaat de chemiefabriek in Hengelo plat. Dit geldt ook voor de productie in Arnhem. Tegelijkertijd wordt er een protestmanifestatie georganiseerd bij het oude hoofdkantoor aan de Velperweg in Arnhem.
Vakbondsbestuurder Bot van CNV Vakmensen benadrukt dat de stakingsdreiging zal voortduren. "AkzoNobel zal substantieel door de bocht moeten wil de directie van deze aanhoudende productiehindering af zijn. Het is bij deze onderneming nou bepaald niet een kwestie van financiële krapte. Dit gebaar naar de eigen mensen kan AkzoNobel heel eenvoudig maken. Het is een kwestie van goede wil én goed verstand."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.