nieuws

Bestemmingsplan vliegbasis Twenthe voorlopig niet van tafel

Landingsterrein op voormalige vliegbasis Twenthe
Landingsterrein op voormalige vliegbasis Twenthe © RTV Oost / Rogier van den Berg
De stichtingen Lonnekerberg en Lonnekerland en Natuur en Milieu Enschede vroegen de Raad van State vandaag om schorsing van het bestemmingsplan voor de voormalige vliegbasis Twenthe. Projectontwikkelaar Van Eck wil daar twaalf keer per jaar grote evenementen houden, de stichtingen zijn bang voor onomkeerbare natuurschade en overlast voor de omgeving.
De Raad beslist binnen twee weken of het bestemmingsplan ook daadwerkelijk wordt geschorst.
Projectontwikkelaar Van Eck beloofde dat er tot die tijd sowieso niets zal gebeuren; er worden geen bouwvergunningen aangevraagd en er zal niets worden gekapt. “We koesteren het gras en er zal geen verharding op het terrein worden aangelegd”, aldus Van Eck.

Vleermuizen

Een milieuvergunning voor activiteiten die voor veel lawaai zorgen moet ook nog worden aangevraagd. Toch maken de stichtingen zich nu al zorgen om onder andere de vleermuizen die op en rond het voormalige vliegveld wonen. Die mogen niet worden verstoord, stellen zij.

Volgens de advocate van de gemeente huizen er alleen vleermuizen die niet gevoelig zijn voor de activiteiten die het bestemmingsplan toelaat.
Bovendien is er tot 15 mei volgend jaar geen groot evenement toegestaan. 

Direct gevaar

De Raad van State moet nu oordelen of de vleermuizen al direct gevaar lopen. De verwachting is dat de Raad geen gevaar op korte termijn ziet. Het eindoordeel van de Raad over dit bestemmingsplan wordt daarom niet snel verwacht. 
De Raad wil eerst wachten of er een nieuwe regeling komt voor het terugdringen van stikstof. De activiteiten op vliegbasis Twente zullen namelijk ook bijdragen aan de toename van stikstof.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.