nieuws

Betaalapp Tikkie gebruikt bij ‘oplichting’ Dalfsen? Niet dus; dit is er wél gebeurd

Wat een gewiekste oplichtingsactie leek, blijkt om een misverstand te gaan. Betaalapp Tikkie is helemaal niet gebruikt door oplichters die zich voordeden als de gemeente Dalfsen. Sterker nog, er zijn überhaupt geen oplichters betrokken bij het incident en ook betaalapp Tikkie heeft niets te maken met de transacties. Verwarrend? Een korte uitleg over wat er daadwerkelijk aan de hand is.
Deze week leek het er op dat oplichters een slimme manier gevonden hadden om inwoners van de gemeente Dalfsen geld afhandig te maken. De gemeente kreeg namelijk klachten van mensen die op hun betaaloverzicht zagen dat er onbedoeld geld naar de gemeente was overgemaakt.
Toch had de gemeente niets ontvangen. "Vreemd", dachten de twee 'gedupeerden'. Er moet een oplichter tussen zitten die er met het geld vandoor is, was de conclusie.

Vreemd: gedupeerden komen uit het zuiden

Het was opmerkelijk dat allebei de gedupeerden helemaal niet uit Dalfsen komen, maar in het zuiden van het land wonen. Vlakbij Oss, om precies te zijn.
Vandaag bleek dat er ergens in Oss een winkel is met een pinautomaat die niet goed werkt. Het apparaat stond ooit in Dalfsen, maar is door de nieuwe eigenaar in Oss niet goed gereset. Hierdoor zien mensen die in die winkel afrekenen uiteindelijk 'Gemeente Dalfsen' op hun betaalrekening staan. Dat verklaart waarom beide gedupeerden uit het zuiden van het land komen.

Reclamebanner

Maar wat heeft betaalapp Tikkie hier mee te maken? Kennelijk zag een van de benadeelden een reclamebanner van Tikkie onderaan de app staan. Eén plus één is twee, dacht hij. Tikkie is de boosdoener. 
Niet dus, zegt Roland Kroes, woordvoerder van ABN Amro. "Ik begrijp dat de gemeente Dalfsen direct haar inwoners waarschuwt, maar ze hebben iets te snel stappen gezet."  
Eind goed, al goed? Voorlopig nog niet. "Het is nog niet helemaal opgelost, maar er wordt druk aan gewerkt samen met het bedrijf dat over de administratie bij het afrekenen gaat", aldus Kroes. "Tot die tijd kunt u Tikkie gewoon veilig blijven gebruiken."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.