nieuws

Meldpunt FNV voor klachten over huishoudelijke hulp

De vakbond FNV opent binnenkort een meldpunt waar mensen uit Hengelo en omgeving terecht kunnen met hun klachten over huishoudelijke hulp. Hengeloër Goran Hagebeek nam het initiatief voor het meldpunt, waar ze bovendien gratis juridisch advies kunnen inwinnen.
"Hengelo stond altijd bekend om haar sociale gezicht", zegt Hagebeek, "maar daar is niet veel meer van over." Hagebeek signaleert een groeiend gevoel van ontevredenheid bij cliënten in Hengelo die recht hebben op hulp in de huishouding. "Ze worden soms onterecht gekort op het aantal uren dat wordt schoongemaakt." 
Hagebeek, kaderlid bij de FNV, had de afgelopen maanden gesprekken met cliënten die minder uren hulp in de huishouding kregen toegewezen van de gemeente, terwijl hun situatie niet was veranderd of juist was verslechterd.

Schrijnende gevallen

Als voorbeeld noemt Hagebeek de situatie van een inwoonster uit Hengelo met een ernstige longaandoening. "Tot januari van dit jaar kreeg zij zeven uur per week huishoudelijke hulp. Hoewel haar gezondheid achteruit is gegaan moet ze het sinds het begin van dit jaar met drie uur per week minder doen. Extra uren inkopen kan ze niet, want daar heeft ze geen geld voor."
Ook heeft Hagebeek contact met een inwoonster die dement is. "Zij kreeg tot het begin van dit jaar wekelijks twee uur hulp in de huishouding en ze kocht met dienstenbonnen tegen een lager tarief drie uur per week extra hulp in", zegt Hagebeek. "Deze dienstenbonnen zijn afgeschaft en mevrouw is behoorlijk radeloos, want ze weet dat ze het zonder voldoende hulp niet redt. Dat het dan een zootje wordt in haar huis."
De gemeente Hengelo is met ingang van 1 januari 2018 gestopt met de dienstenbonnen. Hengelo ontving tot 2018 een tijdelijke bijdrage van het Rijk voor de dienstenbonnen. Deze rijksbijdrage is gestopt.
De dienstenbonnen konden worden aangevraagd door mensen die huishoudelijke ondersteuning kregen of een andere WMO-voorziening hebben van de gemeente. Met de dienstenbonnen konden zij tegen een lager tarief zelf extra uren huishoudelijke hulp inkopen. Ook overbelaste mantelzorgers konden dienstenbonnen aanvragen. Veel van de dienstenbonnen werden ingezet om te wassen en strijken.
Bron: folder dienstenbon stopt
De inwoonster met de ernstige longaandoening en de demente mevrouw hebben volgens Hagebeek recht op meer uren in de huishouding dan dat ze nu krijgen. Hagebeek: "Deze twee vrouwen worden nu bijgestaan door het adviesbureau van jurist Kevin Wevers uit Aalten. Dit bureau vraagt een herziening aan bij de gemeente. Ik ga ervan uit dat deze vrouwen snel meer uren hulp in de huishouding krijgen toegewezen."  

Meldpunt

Nu komt de FNV dus binnenkort met een meldpunt, omdat hij ziet dat kwetsbare mensen in de problemen komen. Maar het zijn volgens hem niet alleen de cliënten die gedupeerd worden door het afnemend aantal uren. "Ook de werknemers, huishoudelijke hulpen, zijn de dupe", legt Hagebeek uit. "Zij worden eveneens gekort in het aantal uren. Dat merken ze in hun portemonnee én de werkdruk neemt toe."
En dus is een meldpunt hard nodig, vindt Hagebeek. "Mensen kunnen straks binnenlopen bij ons kantoor aan de Lansinkveste om hun klachten te melden of bellen naar een speciaal telefoonnummer. Wij beoordelen vervolgens of hun klacht terecht is. Als wij vinden dat dat zo is, dan brengen we ze in contact met adviesbureau Wevers. De juridische ondersteuning is geheel kosteloos en zonder verplichting vanuit de FNV."

Nog even wachten

Het meldpunt voor Hengelo en omgeving is een experiment. Als het een succes blijkt te zijn, dan kunnen mensen uit heel Twente zich er melden met hun klachten. Wanneer het meldpunt wordt geopend is nog niet bekend. De vakbond werkt er achter de schermen hard aan om het meldpunt zo snel mogelijk te openen. "Dus nu nog niet bellen. Via RTV Oost maken we bekend wanneer mensen ons kunnen benaderen."
 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.