nieuws

Raadselachtige verdwijning van Luwy houdt zus Magda nog iedere dag bezig: ‘Dit laat je nooit los’

Iedere keer als ze een bericht leest over een vermissing wordt ze weer emotioneel. Magda Krop-Bruyn weet immers als geen ander wat achterblijvers moeten doorstaan: “Ik weet precies wat ze voelen. Iedere keer weer krijg ik kippenvel.” Haar broer Luwy is hoofdrolspeler in een van de meest curieuze vermissingszaken ooit in deze provincie.
De 72-jarige Loes de Groot uit Enschede die sinds begin september wordt vermist, de 81-jarige Dirk van den Belt uit Kampen van wie sinds april taal noch teken meer is vernomen. Magda Krop uit Almelo volgt de verhalen over actuele vermissingen op de voet.

Raadselachtige omstandigheden
Het was haar broer Luwy Jhonn Bruyn die in april 2003 van de aardbodem verdween. Onder op z’n zachtst gezegd raadselachtige omstandigheden.

Groot alarm

De toen 37 jaar oude Bruyn ging die dag gewoon aan de slag bij de papierverwerker Knol, waar hij bedrijfsleider was. Toen hij echter tijdens de koffiepauze niet kwam opdagen, werd groot alarm geslagen. Vooral omdat zijn fiets nog gewoon op het bedrijfsterrein stond, zijn paspoort in de fabriek werd teruggevonden terwijl tegelijkertijd zijn portofoon was verdwenen.

Papierversnipperaar
Omdat werd gevreesd dat Bruyn misschien wel in de papierversnipperaar was gevallen, werd meteen de productie stilgelegd. Zelfs een vrachtwagen met papier die al was afgevoerd, werd onderschept. Op het 25.000 vierkante meter grote terrein was het letterlijk zoeken naar de welbekende speld in de hooiberg. Hoewel alles uit de kast werd gehaald, bleek het vergeefs. In de immense papierbergen werden geen menselijke resten ontdekt.

Dubbelleven
Later bleek dat Bruyn geen alledaags leven leidde. Hij had meerdere verhoudingen en er deden verhalen de ronde dat hij gokverslaafd zou zijn en regelmatig in illegale casino’s over de vloer zou komen. En dan waren er nog de verhalen dat Bruyn vanwege gokschulden ondergedoken zou zijn in het buitenland.
“Maar dat van die gokverslaving bleek niet te kloppen”, zegt Magda Krop. “Dan heb je immers geen duizenden euro’s op de bank staan, zo ontdekten we later. Luwy had bovendien twee jonge kinderen en was geen type om weg te lopen. Daarom blijft het voor ons een raadsel wat er is gebeurd.”

Nieuwe opsporingstechnieken
Ze heeft weleens overwogen of het onderzoek niet nieuw leven kan worden ingeblazen. Er bestaan vandaag de dag immers tal van nieuwe - digitale - opsporingstechnieken. “Maar door wie? In de politie ben ik diep teleurgesteld. Ik moest zelfs met ze in discussie over de kleur van zijn ogen. Volgens de politie heeft hij bruine ogen, maar die zijn groen. Als zijn zusje weet ik zoiets toch wel…?”

Ze leeft intens mee met achterblijvers in andere vermissingszaken. “Iedere keer weer als ik zo’n verhaal hoor, gaan m’n haren recht overeind staan. En ik deel ieder opsporingsbericht dat ik op Facebook tegenkom. Juist omdat ik als geen ander weet wat deze achterblijvers moeten doormaken.”

Hoop
Tot op de dag van vandaag koestert ze hoop. “Telkens als je een bericht hoort dat ergens een lichaam is gevonden, ben je meteen extra gespitst. Ondanks al die jaren blijf je hoop houden. Want zolang we als familie niet weten wat er is gebeurd, kunnen we dit niet afsluiten.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.