nieuws

Minister wil vliegtuiggeluid beter kunnen berekenen na hoog uitgevallen meting Belevingsvlucht

Minister wil vliegtuiggeluid beter kunnen berekenen na hoog uitgevallen meting Belevingsvlucht
Minister wil vliegtuiggeluid beter kunnen berekenen na hoog uitgevallen meting Belevingsvlucht © ANP / Robin van Lonkhuijsen
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil dat er een betere manier komt om vliegtuiggeluid te berekenen. Dit naar aanleiding van de Belevingsvlucht van dit voorjaar. Toen bleek dat het gemeten vliegtuiggeluid hoger uitvalt dan vooraf berekend was.
In de milieueffectrapportage wordt vooraf berekend hoeveel geluid vliegtuigen zullen maken. Deze berekeningen vallen regelmatig lager uit dan wanneer je gaat meten, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan de Kamer.  
Het ministerie onderzoekt daarom op welke manier de te verwachten geluidslast beter kan worden ingeschat. Hoe dit er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. De minister noemt een paar opties om het geluid in kaart te brengen. 

Omwonenden mogen meehelpen
Eén van die opties is het opzetten van een meetnetwerk bij grote vliegvelden als Schiphol en Rotterdam Airport. Hierbij kunnen ook omwonenden worden ingeschakeld om het geluid te meten, schrijft de minister. Met deze gegevens kunnen de berekeningsmodellen aangescherpt worden.
Het RIVM, het KNMI en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum gaan namens het ministerie uitzoeken hoe het nieuwe rekenmodel er uit gaat zien.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.