nieuws

Ook de mountainbike is er nu elektrisch

Razendpopulair in de winter: het mountainbiken
Razendpopulair in de winter: het mountainbiken © iStock
De elektrische fiets vormt in het reguliere verkeer intussen een bekende verschijning, maar ook in de sport doet de e-bike steeds meer z’n intrede. Tijdens een mountainbike-testdag, aankomende zaterdag, bij Het Hulsbeek in Oldenzaal kan de proef op de som worden genomen.
Met het rubber door de blubber: met name in deze tijd van het jaar zijn mountainbike-tochten mateloos populair. Door de hele regio worden er elk weekeinde wel toerritten gehouden.

Afhaken
Deze discipline van de wielersport staat bekend als loodzwaar, niet in de laatste plaats vanwege de vaak verregende parcoursen. Vandaar dat veel senioren of toerfietsers met medische klachten zich gedwongen zien af te haken bij hun vaste trainingsmaatjes.

In de professionele wielersport wordt er gecontroleerd op verborgen motortjes, maar de e-bikes zijn volgens Enschedeër Jan ten Tusscher vooral ontwikkeld voor oudere sporters of wielerfanaten, die om medische redenen niet meer kunnen meekomen in het peloton.

Ook jongeren
"Al wordt de elektrische mountainbike ook gekocht door jongeren, die het gewoon een kick vinden om ermee rond te rijden", aldus Ten Tusscher. Volgens de Enschedeër is er al wel enkele jaren een elektrische atb, maar is die nu dusdanig ontwikkeld dat er sprake is van een volwaardige fiets.

Introductie

Het was overigens Jan ten Tusscher, die eind tachtiger jaren de mountainbike in ons land introduceerde. "Ik had dat in Amerika gezien en ik moest en zou zo’n ding hebben." Het leek aanvankelijk een misrekening van de fietsenhandelaar. Want na 14 maanden had hij nog geen enkel exemplaar verkocht. “Totdat ineens – vanuit het niets – de vonk oversloeg en ze als warme broodjes over de toonbank vlogen.”

Kennismaking

Sinds een aantal jaren organiseert hij een testdag voor sporters, die graag willen kennismaken met het fenomeen mountainbiken. "Tijdens zo’n dag kunnen ze een keer proefrijden. Zodat ze niet meteen veel geld hoeven uit te geven, maar eerst kunnen kijken of dit iets voor ze is. Over een uitdagend parcours."
De testdag duurt van 9 tot 16 uur op parkeerplaats P4. "Op vertoon van identiteitspapieren kunnen mensen een proefrit maken. En behalve elektrische mountainbikes zijn er uiteraard ook gewone atb’s."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.