nieuws

Hengelo gaat weer vluchtelingen opvangen in voormalig zorgcentrum

Vluchtelingen
Vluchtelingen © Archief
Hengelo gaat vanaf eind oktober maximaal 250 vluchtelingen opvangen in het voormalige woonzorgcentrum Hooghagen aan de Havezatenlaan in Hengelo.
Deze locatie was eerder in gebruik van maart 2016 tot april 2017. Door de versnelde uitstroom van vluchtelingen kwam het gebouw daarna leeg te staan.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft het verzoek gedaan aan de gemeente Hengelo om tot maart 2019 weer tijdelijk vluchtelingen op te vangen. Omwonenden zijn inmiddels op de hoogte gesteld. Het contract tussen COA en Carint als eigenaar van het pand loopt nog tot het voorjaar van 2019.

Voorbereidingen

Vanaf vandaag vinden de voorbereidingen voor opvang plaats en eind oktober nemen de eerste bewoners hun intrek. Er is plek voor maximaal 250 vluchtelingen. Het COA verzorgt de opvang en begeleiding van deze mensen en er is 24 uur een beheerder aanwezig. Dit was ook zo in de vorige situatie.
De vluchtelingen die gehuisvest gaan worden, zijn mensen die nog niet zo lang in Nederland zijn en aan het begin van de asielprocedure staan. Naar verwachting zal de bewonersgroep bestaan uit een mix van gezinnen en alleenstaande mannen en vrouwen.

Krapte op woningmarkt

Het COA heeft tijdelijk extra opvangplekken nodig omdat asielzoekers momenteel langer verblijven in de opvang. Asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, moeten langer wachten op een woning. Dit als gevolg van de krapte op de woningmarkt. Daarnaast is de doorlooptijd voor asielaanvragen langer dan gewenst, mede omdat het aantal asielaanvragen sinds de zomer licht is gestegen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.