nieuws

Experiment in Sint Isidorushoeve moet van koeien kunstmestproducenten maken

Kringlooplandbouw is het toverwoord als het gaat om de toekomst van de landbouwsector. Maar voor veel boeren levert het vooral vraagtekens op. Melkveehouder Lansink uit Sint Isidorushoeve wil niet wachten: vandaag is hij begonnen aan een experiment dat van zijn koeien kunstmestproducenten moet maken.
De boerderij van Rogier Lansink heeft een tap. Bezoekers, vaak recreatieve fietsers, kunnen er verse rauwe melk tappen. Ook Lansink vindt de melk heerlijk, maar heeft het inmiddels wel een bijsmaak gekregen. Dat komt omdat Lansink de grond waar zijn koeien grazen, heeft verrijkt met kunstmest. En dat is slecht voor de toekomst van de bodem. 

Kunstmest

"Kunstmest maakt de bodem snel rijk, maar trekt de mineralen uit mijn grond. Het put de bodem uit en maakt het op de lange termijn minder vruchtbaar", zegt Lansink
Om zijn land niet waardeloos te maken, wil de melkveehouder binnen een jaar tijd volledig kunstmestvrij worden. Dat moet lukken, met de hulp  van microben-specialist Jasper Ten Berge. 

Micro-organisme

"We voegen micro-organismen en koolstof toe aan de mest. In plaats dat er allemaal stoffen vervliegen uit de mest - zoals ammoniak - gaan we het nu verrijken", legt Ten Berge uit.
De koolstof lijkt op verkoold hout en heeft een enorm absorberend vermogen. Het moet de stikstof in de mest vasthouden. Op deze manier ontstaat een ander soort mest. 
De mest is over een half jaar klaar om op een deel van het weiland uitgereden te worden. Een ander deel van het weiland blijft op de oude manier bewerkt worden. Zo kunnen de verschillen duidelijk zichtbaar worden.

Champagne

In die tijd zullen er heel veel metingen worden verricht, waarbij ook de Wageningen Universiteit betrokken is. Het moet duidelijk maken wat het effect is van de verrijkte mest is voor het gras, de bodem, maar ook de gezondheid van de koeien.
"Deze methode heeft zich al bewezen in Oostenrijk, dus ik verwacht heel veel positieve resultaten", zegt Ten Berge. En hij weet er al één te noemen. "Geen rotting in de mest betekent ook minder stank, dus het ruikt hier straks naar champagne."

Kringloop

Ook Lansink kijkt positief naar de toekomst. "Minister Schouten van Landbouw wil dat we allemaal naar kringlooplandbouw gaan. Nou, dit past perfect in dat plaatje."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.