nieuws

Verdubbeling winkeldiefstallen door asielzoekers in Kampen: "Dit gaat verkeerde kant op"

Winkeldiefstallen door azc'ers in Kampen bijna verdubbeld
Winkeldiefstallen door azc'ers in Kampen bijna verdubbeld © ANP XTRA Lex van Lieshout
Kampen kampt met een forse toename van het aantal winkeldiefstallen gepleegd door asielzoekers. Er is volgens de Ondernemersvereniging Kampen sprake van een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De fracties van PVV en VVD in de Tweede Kamer willen weten waarom criminele asielzoekers ogenschijnlijk 'vrij spel' hebben in Kampen.
Volgens voorzitter Fré Helleman van de Ondernemersvereniging Kampen (OVK) zijn er dit jaar al 99 winkeldiefstallen geregistreerd, ten opzichte van 49 in heel 2017. "November en december moeten nog komen en dat zijn altijd 'toppers' qua diefstallen dus dit gaat helemaal de verkeerde kant op."
Burgemeester Bort Koelewijn bevestigde afgelopen woensdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad dat de politie de handen vol heeft aan het stijgende aantal winkeldiefstallen. Volgens burgemeester Koelewijn waren er eind september in een week tijd 12 aangiften van winkeldiefstal door asielzoekers.
Het gaat om asielzoekers die verblijven in het AZC Dronten dat tegen de gemeentegrens van Kampen is aangebouwd. De bewoners die zich schuldig maken aan diefstallen komen volgens Koelewijn niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning, maar ze zitten nog wel in de procedure. Koelewijn wil deze groep gebiedsverboden opleggen. 

Geen verwijt
Voorzitter Helleman van de OVK maakt de gemeente of politie geen verwijten. "Als er iemand wordt betrapt, wordt er proces verbaal opgemaakt, maar twee dagen later zie je ze weer op straat lopen en trekken ze een lange neus." Hij doet een beroep op de landelijke politiek en vindt dat uitgeprocedeerde asielzoekers zo snel mogelijk het land moeten worden uitgezet.
VVD en PVV in de Tweede Kamer hebben inmiddels vragen over deze kwestie gesteld aan de minister. Zij willen dat er wat wordt gedaan aan de overlast en dat deze groep criminele asielzoekers zo snel mogelijk het land worden uitgezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.