nieuws

Europol: Overijsselse familie pleegde ruim 100 woninginbraken in binnen- en buitenland

Een familie uit Overijssel wordt verdacht van meer dan honderd woninginbraken in Nederland, Duitsland, België en Denemarken. Elf leden van de familie, die mogelijk uit Enschede komt, zijn aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het internationale politieonderzoek, onder coördinatie van Europol, richt zich in totaal op 21 personen.
Uit het onderzoek blijkt dat de inbraken vanuit Overijssel werden gepland. De groep inbrekers zou uit steeds wisselende personen bestaan. De groep die wordt verdacht van de inbraken bestaat uit veertien mannen en zeven vrouwen. De schade bedraagt volgens de Duitse politie zo'n 150.000 euro. Het internationale politie-onderzoek naar de bende heeft bijna anderhalf jaar geduurd.
De politie meldt dat werkwijze van de familie kenmerken vertoont van een georganiseerde criminele bende. De familie richtte zich vooral op boerderijen en vrijstaande woningen.

2012

Al in 2012 hadden de Nederlandse en de Duitse politie belangstelling voor leden van de familie vanwege een groot aantal woninginbraken dat werd gepleegd. Het onderzoek richtte zich toen op 54 personen. De groep zou in Enschede en omgeving voor zo'n 300.000 euro aan buit hebben verkocht aan inkopers van goud. Een aantal personen uit deze groep werd veroordeeld voor deze inbraken.

2017

In april 2017 stond de familie opnieuw in de belangstelling van de politie. Deze keer richtte het onderzoek zich op 21 familieleden, na een groot aantal woninginbraken in plaatsen als Meppen, Leer, Osnabrück, Coesfeld en Wesel. Bij verschillende boerderijen en vrijstaande huizen werden sieraden en geld gestolen.

Europol

Onder coördinatie van Europol werden in november vorig jaar drie verdachten aangehouden in Antwerpen. In december kwamen zij weer op vrije voeten. In maart van dit jaar doorzocht de politie verschillende woningen en bekende verblijfsplaatsen van de familie in Enschede en Utrecht. Hierbij werden twee verdachten aangehouden.

Op heterdaad

In juli van dit jaar werden drie leden van de familie in Duitsland op heterdaad betrapt bij een inbraak, waarbij geld werd weggenomen uit een slaapkamer. De twee vrouwen en een man werden in hun auto door een mobiele politie-eenheid aangehouden. Op moment van de aanhoudingen werden in Enschede de huizen van vier andere verdachten doorzocht. De Nederlandse politie kreeg hierbij hulp van agenten uit Duitsland en ook Europol was erbij betrokken. In de huizen trof de politie gestolen sieraden aan.

Creditcard

In augustus van dit jaar hield de Duitse politie vijf leden van de familie aan. In de auto van de verdachten vond de politie een creditcard die gestolen was bij een inbraak in Nederland in 2014. Bij het echtpaar van wie de creditcard was, werd een jaar later opnieuw ingebroken. De politie sluit niet uit dat de bende vaker terugging naar huizen waar wat te halen viel.  
Maandagochtend 22 oktober werden de laatste drie aanhoudingen verricht door de Deense en Nederlandse politie. Momenteel zitten dus elf mensen vast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.