nieuws

Geen proef met zondagopenstelling supermarkten in Kampen

Supermarkt
Supermarkt © GettyImages
Supermarkten in Kampen mogen in de maand december niet open op zondag. De VVD, D66 en de PvdA hadden de raad gevraagd om bij wijze van proef de winkels een ontheffing te geven voor de zondagen deze maand. Daarna kan een evaluatie plaatsvinden. Een meerderheid van de raad staat daar niet achter en stemde tegen.
Volgens de ChristenUnie moeten er bij een besluit over zondag openstelling principiële keuzes worden gemaakt. Daar experimenteer je niet mee. Geen verruiming van de winkeltijden op zondag was in maart een verkiezingsbelofte van de partij.
Het CDA in Kampen vindt het niet reëel en onlogisch wanneer je nu ja zegt tegen een experiment voor openstelling op zondag, waarna eventueel een nee zou kunnen volgen. Dat is moeilijk uit te leggen aan de inwoners.
GroenLinks stemde ook tegen. Volgens de partij is het veel beter om eerst gesprekken met elkaar aan te gaan en dan pas een besluit te nemen. Dit onderwerp  staat in juli volgend jaar ook al op de agenda van de raad.
Bij de SGP staat de norm van Gods woord voorop. Die norm is de rust op zondag. Iedereen zou volgens de partij geboden zijn aan één dag rust in de week. De SGP noemt de winkelopenstelling op zondag een vorm van moderne slavernij in een 24-uurs economie. Als de winkels open zijn wordt de rust verstoort door het winkelend publiek maar ook door vrachtverkeer die de winkels bevoorraden.
Kampen Sociaal zegt dat een proef in december met de openstelling van supermarkten op zondag geen goed beeld geeft. In deze drukke maand worden er veel inkopen gedaan. De supermarkten zullen dan op zondag bij voorbaat druk worden bezocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.