nieuws

Het Punt in Vroomshoop gered met extra geld gemeenteraad Twenterand

Activiteitencentrum Het Punt
Activiteitencentrum Het Punt © RTV Oost
Activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop ontvangt een extra bijdrage van 200.000 euro over de jaren 2018 en 2019. Met dit besluit voorkomt de gemeenteraad het faillissement van het activiteitencentrum.
Het Punt in Vroomshoop draait sinds de oprichting verlies. Het huishoudboekje van het activiteitencentrum aan de Burgemeester Koetjestraat laat over dit jaar een tekort van 100.000 euro zien. En volgend jaar verwacht het centrum een tekort van 132.000 euro.
Ontwikkeling financiële situatie Het Punt
In 2015 onderkende de gemeenteraad de slechte financiële situatie bij Het Punt en werden er maatregelen genomen om financieel de boel op de rit te krijgen. Het boekjaar 2017 sloot Het Punt af met een negatief resultaat van meer dan 80.000 euro. De prognose voor het boekjaar 2018 is dat dit jaar wordt afgesloten met een tekort van 177.000 euro. Het negatieve eigen vermogen zal eind 2018 zijn gestegen naar 219.000 euro. Gaandeweg werd duidelijk dat de Raad van Toezicht van Het Punt geen of onvoldoende grip had op de cijfers. De gemeente werd voortdurend van wisselende en foutieve cijfers voorzien. Zelfs door de door de accountant ondertekende jaarrekeningen werden aangepast en weer opnieuw vastgesteld. Deze en andere omstandigheden leidden ertoe dat de Raad van Toezicht en de directeur-bestuurder op 10 augustus 2018 hun functie per direct neerlegden. (bron: raadsvoorstel Toekomst Het Punt)

Faillissement afgewend

Een faillissement hing dus in de lucht, maar zover laat de gemeenteraad het niet komen. De raad stelt twee keer een ton beschikbaar. Dan blijft er nog een tekort van 32.000 euro over. Dit geld krijgt Het Punt in de vorm van een zogeheten 'buitengewoon achtergestelde lening'. Als Het Punt winst maakt, moet het deze lening daarmee terugbetalen.
De PVV heeft er een hard hoofd in dat Het Punt ooit winst gaat maken. Van de 300.000 unieke bezoekers die jaarlijks zouden binnenstappen bij Het Punt, zouden er maar 100.000 geld opleveren. Aan bezoekers van bijvoorbeeld de bibliotheek of welzijnsorganisatie Zorgsaam Twenterand verdient Het Punt geen cent, zei PVV-fractievoorzitter Veltmeijer.
Wethouder Roel Koster is het daar niet helemaal mee eens. Hij kan zich voorstellen dat bijvoorbeeld een bezoeker van de bieb ook een kop koffie of een lunch nuttigt in de horecagelegenheid van Het Punt.

Forse uitdaging

Een faillissement is afgewend, maar het (nieuwe) bestuur van Het Punt staat voor een forse uitdaging. Het moet zorgen dat het activiteitencentrum winstgevend wordt en het moet een negatief eigen vermogen van 219.000 zien weg te werken.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.