nieuws

Statenfracties negatief over kerncentraleplan VVD'er Van Haaf

Politieke partijen in Overijssel reageren op social media negatief op het voorstel van VVD-lijsttrekker en gedeputeerde Monique van Haaf om onderzoek te doen naar de komst van een kerncentrale in Overijssel. "Dit pleidooi loopt wel erg voor de muziek uit", reageert ChristenUnie-fractievoorzitter Jan Westert.
Van Haaf verklaarde tegenover RTV Oost dat Overijssel niet direct de boot moet afhouden als het gaat om kerncentrales. Vorige week maandag pleitte de VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Klaas Dijkhoff, voor meer kerncentrales in Nederland om de klimaatdoelen van Parijs te behalen.

Ophef in tweets

De Overijsselse oproep van Van Haaf leidde op social media tot ophef. "Een zoekopdracht voor een windmolen is al lastig, dus een kerncentrale...Eerst maar eens zien of pleidooi beleid wordt!", schrijft CU-voorzitter Jan Westert.
Ook de SP is negatief. "Een belachelijk proefballonnetje", schrijft de partij op twitter. "Kerncentrale Emsland was nog niet link genoeg, nu moet Overijssel er ook nog een."
PvdA-lijsttrekker Annemieke Wissink twittert een foto van jodiumtabletten, die ze voor haar kinderen heeft ontvangen. "Maar, maak je vooral niet ongerust, is een hele kleine kans. Super geruststellend."

GroenLinks

De GroenLinks-fractie ziet het idee van Van Haaf ook niet zitten. "Het is niet zo'n snugger idee", vertelt fractievoorzitter Robert Jansen aan RTV Oost. "De klimaatdoelstellingen van Parijs moeten al in 2030 behaald zijn. Het bouwen van een kerncentrale duurt al tien jaar en dan hebben we de bouwvertraging nog niet eens meegeteld. Dat redden we niet."
Jansen heeft nog meer bezwaren tegen een eventuele kerncentrale in Overijssel. "Ik wil niet dat we de toekomstige generaties opzadelen met meer kernafval. Het afval blijft 240.000 jaar radioactief. Daar komt ook bij dat als er een ongeluk gebeurt, we wel kunnen verkassen uit Overijssel."
Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.